Bár az utóbbi években kijött néhány kalózos játék, igazán egyik sem erőltette meg magát, ha a kalózok ábrázolásáról volt szó. Valljuk be, a játékfejlesztők szeretik elbagatellizálni a tényt, hogy ezek a szakállas, kedélyes, rumtól bűzlő, dalos kedvű matrózok valójában kegyetlen, erőszakos bűnözők voltak, akik a szimpla maffiamódszerektől kezdve a terrorista aktivitásig mindenbe fejest ugrottak, ha úgy kívánták önös érdekeik.

Nos, a Ubisoft szerint ennek vége, az Assassin's Creed IV: Black Flag leszámol a nevetséges kalózklisékkel, hogy reálisabb, sötétebb világot mutasson be. Carsten Myhill vezető pályatervező azt nyilatkozta az MCV-nek, hogy bár a feladat nem könnyű, megvan hozzá a kellő tehetség és technológia, így az Assassin's Creed IV egy minden téren újdonságokat nyújtó folytatás lesz.

Kijelentette továbbá, hogy a kalózok "megkapják az HBO-féle »reality-kezelést«", ezzel utalva a híres tévécsatorna méltán elismert, exkluzív, már-már naturalista stílusban készült sorozataira. Carsten szerint nem várhatók palánkon sétáló foglyok, papagájok vagy kampókezek. A Black Flag felnőtteknek szól majd és komolyan fogja venni a kalózéletet, úgyhogy sok vérre, árulásra és haszonleső karakterek egész sorára kell számítani. Úgy legyen, reméljük, végre elfelejthetjük a sok, egymást majmoló, és rendre csalódást keltő kalózos videojátékot.