Drágák lesznek a játékok

Blake Jorgensen, az Electronic Arts finanszírozási ügyekért felelős főnöke egy San Franciscó-i befektetői összejövetelen beszélt a kiadó nextgen konzolokat érintő terveiről és költségeiről. Azt hamar egyértelművé tette, hogy cége szemében a Nintendo-féle Wii U egyszerűen nem potenciális platform, csakis az új Xboxra és PlayStationre tekintenek következő generációs masinaként.

Az EA és a nextgen konzolok

Jorgensen úgy véli, hogy az EA a jelenlegi (általuk csak 3. generációnak nevezett) gépek esetén nem összpontosított eléggé a piaci szükségletekre, így túl sok franchise-t tartott életben feleslegesen. Nos, ez a nextgeneknél másként lesz, 10-15 sorozat várható, melyek a 2014-es és 2015-ös üzleti évek környékén (tehát 2015-ben és 2016-ban) robbannak be a köztudatba. A kiadó a fejlesztési és kutatási költségeket 100 millió dollár alatt szeretné tartani, számításaik szerint pedig egy új játék hétmillió dollárral kerül majd többe nekik, mint most. Ugyanakkor Blake úgy véli, az új konzolok ára olcsóbb lesz a mostaniak startjakor látott, horribilis összegeknél, így a terjedésük is gyorsabban végbemehet. Ráaásul a Frostbite 2 engine nextgen változatán is sokat spórolhatnak, hisz a DICE motorja rendkívül jól alkalmazkodik a fejlettebb hardverekhez.

Nem lesz azonnali a váltás

Az első évben azonban még sokan maradnak a jelenlegi vasaknál, mert Jorgensen számításai szerint amennyiben az új gépek kijönnek karácsony környékén, az emberek többsége nem vált majd, hisz kezdődik a sportidény, ami elsősorban a multiplayert favorizáló játékosokat vonzza. Ha pedig a barátaink nem vesznek új konzolt, mi sem fogunk, mert szeretnénk együtt szórakozni velük -- érvel Blake.

Sok kérdés merült fel a használt játékok piacával és a visszafelé kompatibilis konzolokkal kapcsolatban is. Az EA-nél utóbbiban nem hisznek, elvégre pont a fent említett példa miatt a gyártóknak nem lenne érdeke az előző generációs játékokat tovább favorizálni. Mi több, a multiplayer sem valószínű, hogy támogatná a különböző gépcsaládokat. Ugyanakkor a használt játékok piaca Blake szerint nem egyértelműen elvetendő dolog. Bár szeretnék a nagy kiadók, ha minden eladott programjukon 100%-os hasznot szereznének, egy-egy használt program jót is tehet a kiadók népszerűségének, ugyanis egy használt játékot megvásároló játékosnak talán megtetszik az EA munkája, és legközelebb egy fóliás változatra is beruház.

Érdekes predikciók, meglátjuk, mi valósul meg belőlük -- az új konzolok érkezése ez év végén és 2014 elején várható.