Az EA megoldása a Spore DRM-jéreAz MTV Multiplayer oldalnak sikerült egy átfogó interjút készíteni az Electronic Arts szóvivőjével, Mariam Sughayerrel. A beszélgetésnek hála végre tisztázódott minden fontosabb másolásvédelemmel kapcsolatos kérdés.

Talán a legnagyobb gond a Spore-ral kapcsolatban, hogy az általa használt másolásvédelem (SecuROM) csak három számítógépre engedi telepíteni a játékot. Ezen probléma megoldására a közeljövőben érkezni fog egy patch, amivel az Apple iTunes mintájára (erre nem nagyon van jobb szó) „jogosulatlanná” (de-authorize) tehetjük a játék használatára a számítógépünket.

Ez szép és jó, de sajnos a másik problémát továbbra sem oldották meg, mégpedig azt, hogy a Spore-t csak háromszor lehet újratelepíteni. Hál’ istennek a játékosok csak kicsiny százaléka van rákényszerülve erre, és ezt az állítást most részletes adatokkal is alátámasztotta az EA, habár ezek a számok nem egyeznek meg a tegnap közzétett adatokkal.

Spore:

  • Összes aktiválás: 437138
  • Egy számítógépre való aktiválások százalékban kifejezve: 86%
  • Egynél több számítógépre való aktiválások százalékban kifejezve: 14%
  • Háromnál több számítógépre való aktiválások százalékban kifejezve: 0.4%

(Ezek a számok nem tükrözik a játék tényleges eladásait.)

Mariam Sughayer megnyugtatta azokat a játékosokat, akik attól tartottak, hogy a szeretett játékuk használhatatlanná válik, ha az EA egyszer leállítja a Spore szervereket. Tudniillik, hogyha online szeretnénk játszani, a játék automatikusan lefuttat egy eredetiségvizsgálatot, és ha ez sikertelen, akkor vége a mókánknak.

Sughayer szerint, ha a jövőben le is állnak a szerverek, a cég gondoskodni fog arról, hogy mielőtt ez megtörténne, kiadjanak egy javítást, ami semlegessé teszi a játék másolásvédelmét.

Az interjú további részében megerősítést nyert az, hogy a SecuROM semmiféle kártékony programot nem telepít a becses felhasználó gépére, valamint az is, hogy a játék kézikönyvében valóban egy nyomtatási hiba történt, de ezekről már írtunk egyszer, kár is erre fecsérelni a szót.