• Rhode Island képviselője emelné a felnőtt besorolású videojátékok adóját
  • Az így befolyt extra pénzt az iskoláknak adná
  • Hogy ezzel segítse a mentális egészséget szolgáló programokat

Miközben az Egyesült Államok elnöke a floridai lövöldözést az erőszakos videojátékok és filmek számlájára írta, és a korhatárt 18-ról 21-re emelné eme szórakoztatási termékek esetében, addig Rhode Island állam képviselője, Robert Nardolillo az extra adókban látja a megoldást.

Törvényjavaslatával azt szeretné elérni, hogy az ESRB által M vagy magasabb besorolást kapott játékok után 10%-os adót kelljen kifizetni Rhode Islandben – ez most jelenleg 7%. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy az az M besorolású videojáték, ami most 60 dollárba került, ezután 64,20 dollárba kerülne. Példának okáért a GTA 5-öt 70,20 dollárért lehetne megvásárolni Rhode Islandben, ha Nardolillo törvényjavaslatát elfogadják.

A képviselő szerint az így befolyt több pénzt egy „speciális számlára” kell helyezni és azt szétosztani az iskolakörzetek között, hogy aztán finanszírozhassák a tanácsadásokat, a mentális egészségügyi programokat és az „egyéb konfliktuskezelési tevékenységeket”. Szóval ez esetben – legalábbis elviekben – olyasmire menne el a pénz, ami talán tényleg segítene visszább szorítani az erőszakot.

violentgames-1.jpg

A bökkenő csak az, hogy Nardolillo is mindezt arra húzza fel, hogy márpedig a videojátékok károsak. Anélkül, hogy bármilyen tanulmányra hivatkozna, a következőket mondta: „bizonyíték van rá, hogy a fiatal korban erőszakos játékoknak kitett gyermekek hajlamosabbak az agresszióra, mint azok, akik nem játszottak ilyennel. Ez a törvényjavaslat megadná az iskoláknak a szükséges forrásokat ahhoz, pozitív módon segítsenek a diákoknak az agresszió kezelésében.”