• Az erőszakos játékoktól nem leszünk agresszívebbek
  • Erre most éppen egy csoport német kutató jött rá
  • Viszont az agresszív játékokkal játszás lehet tünete az antiszociális viselkedésnek

Időről időre előkerül az erőszakos videojátékok okozta agresszív viselkedés témája, főleg akkor, amikor valami zakkant ámokfutást hajt végre. És hiába mindennapjaink részei a videojátékok most már nagyon-nagyon sok éve, ezt a hülyeséget nem lehet kiverni a gyermekeiknek jobb nevelési eszköz híján a GTA 5-öt megvevő szülők és a különböző, önjelölt lelki-segély csoportok fejéből.

De azért néha a szakemberek arra jutnak, hogy nem csak mi, játékosok mondjuk, hogy ez hülyeség. Most a német kutatók egy csoportja végzett el egy fMRI vizsgálatsorozatot 15 olyan emberen, akik legalább négy éve, naponta két óránál többet játszanak olyan erőszakos játékokkal, mint a Call of Duty, a Battlefield vagy a Counter-Strike.

Bár a csoport meglehetősen kevés (ilyen kis számnál nehéz azt állítani, hogy ez reprezentatív kutatás volt…), arra azért rájöttek a németek, hogy a vizsgált időszak alatt nem lettek agresszívebbek, még úgy sem, hogy egyénenként más-más módon reagáltak adott helyzetben, ami természetesen a személyiségükkel, nem a játékkal van összefüggésben. Ugyanakkor a németek úgy gondolták, hogy az agresszív játékokkal játszás lehet az egyik tünete (de nem kiváltója) az antiszociális viselkedésnek.

playing-video-games-aggressively.jpg