• Trump szerint az erőszakos játékok és filmek tehetnek a lövöldözésekről
  • Vizsgálatot indítana a kérdésben
  • A felnőtt tartalmú játékok és filmek korhatárát felemelné 21 évre

Sok hülyeséget tud összehordani az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, a republikánus Donald Trump, és sajnos egyik-másik megnyilvánulása a videojátékokat is érinti. Előtörténetként: február 14-én a floridai Parkland városka középiskolájában egy volt diák, a 19 éves Nikolaus Cruz tizenhét embert lőtt le. Cruzt korábban rossz magaviselete miatt csapták ki az iskolából. Trump ennek apropóján ült le beszélni Florida állam vezetőivel az iskolák biztonságáról, és ekkor hangzottak el nem éppen szilárdan alátámasztott szavai:

„Egyre több és több embertől hallom, hogy a videojátékokban tapasztalható erőszak nagymértékben képes befolyásolni a fiatalemberek gondolatait, és továbbgondolva ugyanez igaz a filmekre is. Láthatod, mennyire erőszakosak a filmek. És mégis, a gyerekek megnézhetik, ha csak gyilkolás van benne, de szex nincsen. Talán valamit kezdeni kéne a korhatár besorolás rendszerével.”

Eleve gáz, hogy a videojátékok azért erőszakosak Trump szerint, mert ezt már sokfelől hallotta. Másrészt, a gondokat nem a korhatár besorolás rendszerén történő változtatással fogja megoldani, az megint csak egy jó kifogás lesz. Ettől még a kedves szülő megveszi a GTA 5-öt a nyolcéves csemetéjének, holott rá van írva: felnőtteknek való. És csak végignézi a kiskölyök az amúgy felnőtteknek való Walking Deadet, mert addig sem anyucit és apucit nyaggatja.

Arról nem beszélve, hogy talán arról sem a videojátékok és a filmek tehetnek, hogy minden idióta kaphat lőfegyver az USA-ban. De ezekről Trump még nyilván nem hallott, és inkább folytatja a videojátékok támadását. Célul tűzte ki, hogy alapos háttérellenőrzéseket végez, főleg a mentális egészséget illetően, és szeretné, ha az erőszakos filmek és videojátékok korhatárát 18-ról 21 évre emeljék.

Ehhez érdemes hozzátenni, hogy anno Barack Obama 10 millió dollárt szeretett volna arra áldozni, hogy egy efféle „háttérellenőrzést” elvégeztessen, de a tervet a bizottság republikánus tagjai végül leszavazták. A másik, hogy Trump nem sokkal a lövöldözés után azzal a nagy ötlettel állt elő, hogy osszanak szét fegyvereket a tanárok között, így azok meg tudják védeni diákjaikat. Persze ezt az ötletét gyorsan visszavonta, talán szóltak neki, hogy ritka nagy hülyeség.

donald-trump-flag.jpg

A fentiekkel természetesen a fiatalok sem értenek egyet. A 19 éves Chris Grady a CNN-nek mondta el véleményét erről: „ez csak egy rendkívül szánalmas kifogás az elnöktől. Videojátékokkal játszva nőttem föl – tudja, Call of Duty és az ahhoz hasonló FPS-ekkel –, és soha az életben nem gondoltam arra, hogy elvegyem valaki életét. Ez egyszerűen csak szánalmas.”