A Sandy Hookban történt tragikus események után -- mint minden hasonló véres lövöldözést követően -- újra a figyelem középpontjába kerültek az agresszív játékok, ezúttal azonban pár panaszlevéllel nem maradt annyiban a dolog. Az Egyesült Államok kormánya komolyan utánanéz a dolognak, melynek első lépcsője az volt, hogy az alelnök az ipar képviselőivel beszélte át a dolgot, a második fázis pedig az, hogy Obama elnök egy 500 millió dolláros program keretében 23 rendeletet írt alá.

A döntést Joe Biden nemrég lezajlott információgyűjtő körútja után született meg. A program keretében többek között visszaállítják a katonai fegyverek eladására vonatkozó tilalmat, szigorítják a vásárlók ellenőrzését, hasonló, tragikus esetek kezelésére vészhelyzeti terveket alakítanak ki, több rendőrtisztet kívánnak foglalkoztatni, készek az iskolákat segíteni, illetve egy vizsgálatot is indítanak annak kiderítésére, hogy milyen kapcsolat van az agresszív játékok és a fiatalkorúaknál jelentkező agresszió között, ám mielőtt még bármi történhetne, a Kongresszusnak mindezt jóvá kell hagynia.

A vizsgálatot a Centers for Disease Control and Prevention (kb. járványvédelmi- és megelőzési központ) munkatársai végzik majd 10 millió dollárból, s a céljuk nem csak az lesz, hogy ha van, akkor megtalálják a kapcsolatot, hanem kidolgozzanak egy módszert ennek orvoslására. Az Entertainment Software Association teljes mértékben támogatja a kezdeményezést.