Joe Biden USA-alelnök még a múlt héten jelentette be, hogy utánajár az erőszakos videojátékok és a mostanában megnőtt fegyveres bűnesetek közti állítólagos összefüggésnek. Biden azonban nem szeretne részrehajló lenni, így ahelyett, hogy megbízott volna valamilyen irreleváns szervezetet egy nyilvánvalóan rossz alapokra helyezett kutatás elkészítésével, első lépésként az amerikai játékipar legfontosabb vezetőivel ült le tárgyalni január 11-én. A tanácskozáson részt vett az Electronic Arts vezérigazgatója, John Riccitiello és az Electronic Software Association elnöke, Michael Gallagher is. A téma egyébként a newtowni lövöldözés miatt lángolt fel ismét, bár az igazat megvallva a littletoni 1999-es mészárlás óta folyamatosan napirenden van.



Hogy pontosan mi zajlott le a zárt ajtók mögött, nem tudjuk, de Biden és tárgyalópartnerei viszonylag optimista arckifejezéssel álltak kamera elé. Biden egy negyedórás beszédben összegezte konklúzióit, melyek szerint tisztában van vele, hogy nincs egyértelmű válasz az általa feltett kérdésekre, s hogy megannyi más jelölttel is szeretne konzultálni, úgymint civil szervezetekkel, szülői közösségekkel, fegyverellenes mozgalmakkal stb. Az összegzett tapasztalatokat Biden ma nyújtja át Barack Obama elnöknek, így minden bizonnyal már holnap tudni fogjuk, hogyan reagál a kabinet az összegyűjtött információkra.

Bár az amerikai kormány videojátékokkal kapcsolatos vélekedését sok kritika éri, muszáj kiemelni, hogy eddig egy állami törvény sem szabott határt a virtuális erőszaknak, illetve hogy Mr. Biden tényleg egyszerre figyeli a téma negatív és pozitív oldalát, azzal a feltett szándékkal, hogy jó ideig pontot tegyen a játékosokat érintő vitákra. A videojáték-ipar ugyanis hatalmas pénzeket mozgat, nyilván az USA vezetésének sem érdeke ellehetetleníteni, de ha van összefüggés a játékok és a gyilkosságok között, érthető, hogy tudni szeretnének róla az ország vezetői. Fontos persze megjegyezni, hogy eddig egy olyan független kutatás sem készült, mely bizonyítható összefüggést mutatott volna ki a videojátékok és az erőszakos megnyilvánulások között.

Ez persze sok, a játékokról mit sem tudó amerikait nem igazán hat meg. A Newtownban történt tömeges gyilkosság után egyes szülői szerveződések az erőszakos játékok utcai elégetését szorgalmazták, mely bár meghiúsult, jellemző egy tárdadalom ijedt és elhamarkodott viselkedésére. Hogy Biden milyen bizonyítékokat ás elő, kiderül, az azonban biztos, hogy a játékforgalmazóknak minden eddiginél komolyabban kell vennie a dobozon feltüntetett korhatár-besorolást.