Németország: halál az erőszakos játékokraSajnos nemrég ismét tragédia történt, november 20-án egy 18 éves srác régi középiskolájában, Emsdetten városban egy interneten rendelt fegyverrel 11 diákot és 17 rendőrt sebesített meg, majd főbe lőtte magát. Mint kiderült, a koma komoly Counter-Strike játékos volt; ez persze megint felszította a tüzet, és a német törvényhozás egy minden eddiginél komolyabb tervezet kidolgozásába kezdett. A legkeményebben lobbizók véglegesen be akarják tiltani a "gyilkos játékokat", sőt ilyet nem csak forgalmazni, hanem fejleszteni sem lenne szabad, amire válaszul a Crytek elnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy ebben az esetben elhagyják hazájukat, és átköltöztetik a stúdiót egy liberálisabb országba.

Ma Bajorország és Alsó-Szászország egy újabb törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, jövő évi tárgyalásra. Ennek értelmében az erőszakos játékok (néven nevezték például a Call of Duty 3-at) fejlesztőire és forgalmazóira akár 12 hónapos börtönbüntetés is kiszabható lenne. A bajor belügyek irányítója, Günther Beckstein szerint "minden kétséget kizáró tény, hogy a gyilkos játékok a labilis személyiségeket az erőszakkal szemben érzéketlenségre nevelik, és serkentő hatással vannak rájuk".

Feladatunk a híradás és nem a kommentálás, így nem is fogok belevágni semmi ilyesmibe, ami amúgy is demagógiába csaphatna át - akár azt mondanám, hogy a neten kis keresgéléssel 1931-es iskolai lövöldözésről szóló dokumentumot is lehet találni, akár azt, hogy a bűnözők nagy része olyan társadalmi réteg tagja, melynél nemhogy a számítógép, de a tévé is luxuscikk... Természetesen figyelemmel kísérjük a fejleményeket.