A franciaországi Pierre-Mendès-France Egyetemen az Ohiói Állami Egyetem, illetve a Hohenheim Egyetem munkatársai egy kutatást végeztek, melynek végeredménye azt mutatta, hogy azok a játékosok agresszívabbak, akik erőszakos játékokkal töltik idejüket.

A tesztelés során egy 70 főből álló csoportot vizsgáltak, akiknek felajánlották, hogy erőszakos játékokkal (Condemned 2, Call of Duty 4, The Club) vagy passzív programokkal (S3K Superbike, Pure, Dirt 2) játszhatnak napi 20 percet három napon keresztül. A kutatók naponta megkérték a résztvevőket, hogy olvassanak el egy rövid történetet és döntsenek arról, hogy ennek a sztorinak a főszereplője milyen utat válasszon. A három nap eeteltével aztán a kísérleti alanyoknak azt mondták, hogy a másik szobában van egy játékos (valójában nem volt ott senki), akit ha sikeresen meg tudnak verni az adott programban, egy általuk meghatározott intenzitású éles hangot küldhetnek a hangszórójába.

A tudósok észrevették, hogy akik a véres játékokkal játszottak, agresszívabb folytatást választottak a történet főszereplőjének, míg akik versenyjátékokkal mulattak, békésebbek voltak, s ugyanígy a lövöldékkel feltöltődött alanyok élesebb hangokat küldtek, mint a többiek. A Journal of Experimental Social Science magazinban megjelent cikk szerint a többieknél kétszer agresszívabb volt a CoD-os tábor.

A kutatást végző Brad Bushman szerint az agresszív játékok hasonlítanak a dohányzáshoz, abban az értelemben, hogy egy szál cigaretta elszívása még nem okoz különösebb veszélyt, de ha hónapokon keresztül folytatjuk ezt, megnő a tüdőrák kockázata. Az agresszív játékoknak is ilyen halmozódó hatása van.