Az id számára rendkívül fontos esemény volt a cég felvásárlása, lévén nem álltak túl jól anyagilag, a Bethesda pedig azért járt jól vele, mert így birtokába jutott az összes Carmack által fejlesztett motor — elsősorban a Tech 5. Többek között erről is olvashatunk a Guardian egyik id-ről szóló cikkében.

Todd Hollenshead, az id kommunikációs szakembere szerint "a videojátékokat a technológia, illetve maguk a motorok határozzák meg, ezért is fontos az olyan fejlesztők aktív jelenléte, mint JC" (A JC John Carmack neveinek kezdőbetűje, de a vicces az, hogy egyben Jézus Krisztus angol változatának [Jesus Christ] rövidítése is...)

A szokásos marketingrizsa mellett (melyhez Todd nagyon ért...) Hollenshead még azt is hozzátette, hogy a PC-s játékipar jelentősége drasztikusan csökkent az utóbbi években. Fájó igazság, de az id által követett irány mindenképpen ezt mutatja, hiszen a RAGE-nél is az elsődleges célplatform már a konzol lesz, illetve az id mostanában rendkívül agresszíven fejleszt iPhone-ra is.