„Gyere, Piroska, itt egy darab kalács és egy üveg bor; vidd el a beteg és gyenge nagymamádhoz, hogy jobban legyen. Indulj, mielőtt késő lenne; lassan és csendben haladj, és ne térj le az ösvényről, mert eleshetsz és összetörheted az üveget, és akkor a nagyi nem kap semmit!”

Az isten szerelmére, maradj az ösvényen!A Tale of Tales (Mesék meséje) stúdiót 2002-ben Auriea Harvey és Michaël Samyn alapította Belgiumban. Első projektjük az 8 nevű játék lett volna, mely Csipkerózsikával kevert volna egyet, de ezt egyelőre pihentetik. A második már sokkal érdekesebb: a „The Endless Forest” egy ingyenes, haverkodós MMOG: szarvasként jelenünk meg egy csodaszép erdőben, ahol testbeszéddel és hangokkal tudunk kommunikálni; semmi erőszak, semmi cél, csak amolyan ellazulás. A cucc jelenleg több mint húszezer felhasználót számlál (hamarosan felkerül szerverünkre és ingyenes játékokat tartalmazó adatbázisunkba is).

Most készülő címük, melynek apropóján jelen hír készült, azaz „The Path” (Az ösvény), korántsem lesz ilyen békés, hiszen egy rövid (de velős) horrorjáték lesz, mely Piroska történetén alapul, de még a korai verziókon (két francia történet, „A nagymama meséje” a 14., és Charles Perrault Piroskája a 17. századból), viszont modern, mai környezetben.

„Valami nem stimmel az erdővel. Mindegy, milyen erősen tűz a nap, az erdőben mindig sötét van és köd. Olyan szag terjeng, mintha valami meghalt volna. Furcsa zajok töltik meg a nehéz levegőt. Reccsenések és sikolyok. Tompa puffanások, mint amikor valaki fát dönt ki. A szél hátborzongató dallamokat játszik egy szellemfuvolán.

Borzongás fut végig a testén.

Épp hogy kiért a városból. Autók már nem járnak erre. Anya azt mondta, látogassa meg a nagyit. Az öreg hölgy egyedül él az erdő túlfelén. Elég hosszú az út oda. Az lesz a legjobb, ha az ösvényen marad...”

A The Path egy nagyon szomorú és kegyetlen játék lesz, egy meglehetősen pesszimista mese a felnőtté válásról. Döntéseket kell hoznunk, ám a választási lehetőségek egyike sem fair, és bármelyiket is választjuk, az végül elkerülhetetlenül a pusztuláshoz (avagy önpusztításhoz) vezet.

„Egyetlen szabály van a játékban. És ezt meg kell szegned.
Egyetlen cél van. És ha azt eléred, meghalsz."


Az isten szerelmére, maradj az ösvényen!A készítők szerint a The Path meg fogja lepni a játékosokat úgy kifejezésmódban, mint mechanizmusban. A játék minden interakciót az elbeszélés aspektusából mutat meg, mindvégig fogva tartva a játékost annak mély, sötét világában. További különlegesség, hogy a játékhoz Jarboe, az alternatív (vagy inkább kísérleti, bővebben itt) zenével foglalkozó énekesnő (korábban a Swan énekes/billentyűse volt) írt egyetlen hosszú számot, mely a játék alatt szól, azaz a nóta első taktusától a végéig tart kalandozásunk, és ehhez a melódiához keveri hozzá a motor valós időben különféle tevékenységeink hangjait.

A játékot már számos fesztiválon bemutatták, legutóbb az IGF (Független Játékok Fesztiválja) rendezvényén szerepelt az alfa2 demó, ennek képeiből találhattok a galériában pár darabot. Természetesen hosszú út áll még a fejlesztők előtt, hogy minden szándékukat életre tudják kelteni, de érzésem szerint jó úton járnak, ahogy arról a letöltések között megtalálható hivatalos trailer is árulkodik – csak le ne térjenek az ösvényről... Tervezett megjelenés 2008-ban, digitális formában.

„A tövises ösvényt választod... vagy a tüskést?”