A loot boxokra sokan és sokféleképpen tekintenek. Például szeptemberben tizennégy európai és egy amerikai felügyelő szervezet fogott össze, hogy kivizsgálják az ő meglátásuk szerint egyre vékonyabb vonalat a játékok és a szerencsejátékok között, míg pár napja a brit Szerencsejáték Bizottság kijelentette, hogy szerintük nincs kapcsolat a szerencsejáték és a loot boxok között.

Az Egyesült Államok szenátora, Maggie Hassan ezzel nyilván nem ért egyet. A múltban több ízben is felszólalt a loot boxok ellen, most pedig elérte, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC – Federal Trade Commission) vizsgálatot indítson az ügyben. Az FTC célja most az, hogy megnézze, milyen hatással vannak a loot boxok a gyerekekre, és ezzel kapcsolatban figyelmeztesse a szülőket az esetleges veszélyekre.

Hassan korábban még az ESRB-ben bízott, akkor azt mondta, hogy a Kereskedelmi Bizottságot csak akkor vonná be az ügybe, ha a korhatár besorolásokról döntő szervezet nem veszi komolyan ezt az ügyet. Mivel az FTC-t bevonta, egyértelmű, hogy a szenátornő nem volt elégedett az ESRB munkájával.

Hassan amúgy a loot boxokat a videojáték ipar népbetegségének tartja, és a brit Szerencsejáték Bizottság egy korábbi felmérésére hivatkozva állítja, hogy az angol gyerekek 30%-ka nyitott már ki boxot, ami összefüggésben állhat azzal, hogy Nagy-Britanniában növekedett a fiatalkorú szerencsejáték függők száma. Persze az első bekezdésben taglaltak után nyilvánvaló, hogy ezzel a brit Szerencsejáték Bizottság nem ért egyet.

loot5.jpg