A játékok grafikáját sokszor jelentős mértékben befolyásolja a használt színvilág -- emlékezzünk csak a Fallout 3 sárgászöld alapszínére. Ugyanez volt a gondja pár színkedvelőnek a Battlefield 3-mal, de miután a DICE bannolással fenyegette meg a moddereket, a száz színben pompázó hadtéri sziporka csupán mesés álom maradt.

A DICE azonban híres arról, hogy szeret örömet okozni a rajongóknak, így Mikael Kalms a MordorHQ fórumán felfedte, hogy munkatársaival implementálnak egy új konzolparancsot a legújabb frissítés alkalmával, mellyel ki- és be lehet majd kapcsolni a szürkeséget okozó rutint. Ugyanakkor Mikael hozzátette, hogy a pályák tervezéséből kifolyólag többet nem tehetnek, és hogy a színkezelés átállítása sok esetben ocsmánnyá teszi a játékot.

Akárhogy is, elvileg a konzolparancs aktiválása után a játék színkezeléséért kizárólag a motor felel majd, szóval ha nem is lehetnek rózsaszínek a tankok, talán a napfény kicsit játszik a tükröződésekkel. Külön opció egyébként nem lesz, csak parancs -- ez van.