• Új hangot kapott Claptrap
  • David Eddings-szel nem sikerült megegyezni
  • Aki kevesellte a felajánlott összeget
  • Van néhány múltbéli sérelem is az ügy mögött
  • A Gearbox szerint megfelelő összeget ajánlottak
  • Randy Pitchford szerint a kétszeresét, mint az megszokott

A Borderlands 3-ban több régi szereplő is visszatér, de nem mindenki fog a régi hangján megszólalni. Azt már korábban megtudhatjuk, hogy a Tales from the Borderlands főhőse, az új részben is feltűnő Rhys-nek ezúttal nem Troy Baker, hanem Ray Chase adja a hangját. Nemrég pedig az is kiderült, hogy mindenki kedvenc Claptrapje is új hangot kapott.

A robotot az első két Borderlands-ban, a The Pre-Sequelben és az említett Telltale játékban David Eddings szólaltatta meg, aki akkortájt egyben a Gearbox egyik alelnöke volt egészen 2017-ig. Az úriember Twitteren azt állította, hogy ragaszkodott egy bizonyos összeghez, amit a stúdió „hirtelen nem engedhetett meg magának”, és „a 2K-tól érkezett 12 millió dollárt talán feltehették volna a Gearbox bankszámlájára”. Ez a bizonyos 12 millió állítólag a Gearbox dolgozóinak a bónusza lett volna, de Wade Callender, a stúdió egykori ügyvédje szerint Randy Pitchford zsebében landolt végül.

Eddings azt is kijelentette Twittere, hogy hajlandó lett volna egy jelképes összegért elvállalni a munkát, amennyiben kifizetik a korábbi munkáját és bocsánatot kérnek tőle bizonyos incidensekért, például amikor Pitchford megtámadta őt a 2017-es GDC-n.

A Gearbox vezérigazgatója természetesen mindezt nem hagyta szó nélkül, szerinte Eddings megkeseredett és most a kirúgása miatt háborog. Ők kétszer akkora összeget ajánlottak neki, mint ami a hangszínészeket tömörítő szövetség szabályai szerint kötelező.

A Gearbox az IGN-nek hivatalosan is reagált az ügyre. A leírtak alapján a stúdió minden fizetett dolgozójának felajánlja a lehetőséget, hogy a játékaikban valakinek a hangját adja, de ez nem kötelező. Minden más esetben, a hangszínészeket az ipar sztenderdjei szerint fizetik. Mivel Eddings már nem a Gearbox alkalmazottja, így rá is az utóbbi vált érvényessé, ezt viszont nem fogadta el. Úgyhogy alkalmazták Jim Forondát, így a Borderlands 3-ban már ő szólaltatja meg Claptrapet.