Xbox 720 fantáziarajz

Az új konzolok idei bemutatkozása egyre biztosabb, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, megszaporodnak a különböző, merészebbnél merészebb jóslatok az ipar fejlődésének irányáról. A free-to-play és a digitális disztribúció által uralt jövőképet most megkavarta még egy bizarr előrejelzés: Adam Hartung, a Forbes elemzője szerint a Microsoft előbb-utóbb belátja, hogy az Xbox egy gigantikus pénznyelő, és eladja valamilyen külsős cégnek, mondjuk a Sonynak, majd szép lassan összedől.

"A konzolos divízió felszeletelésre kerül, eladják valakinek, mint a Sony vagy a Barnes & Noble, vagy csak simán összezsugorítják. Mivel nem termel profitot, nem lesz más belőle, mint egy felesleges tényező, ami eltereli a figyelmet a Windows megmentéséről -- a Microsoft vezetése pedig már rég bebizonyította, hogy fogalmuk sincs, hogy kell egy ilyen üzletágat irányítani."
-- fogalmazott Hartung.

Megjövendölte továbbá, hogy az elkövetkezendő három évben hatalmas leépítések lesznek a Microsoft köreiben, a dolgozók felét meneszteni fogják a cégtől. A hatalmas vállalat ezt követően az Apple ellen indít háborút (az iOS egyre nagyobb fenyegetést jelent), amit biztosan elveszít, szóval belátható időn belül az egész óriás a földre omolhat.

"A Microsoft bevételeinek 75%-a a Windowsból és az Office-ból származik. A maradék 25%-ot szervereszközök teszik ki. És igen, egy fillért sem keres az Xbox 360-on és a Kinecten, mialatt rengeteg pénzt veszít az online rendszereken. Nem számít tehát, hányan szeretik a nem-MS-féle megoldásokat, ha a vállalat fennállása a Windows és az Office nélkül tarthatatlan. A bukás elkerülhetetlen. Most már egy új vezérigazgató sem segíthet. A játéknak vége. Ballmer vesztett. A pénzünk pedig, amit beleöltük, a Microsofttal együtt válik majd semmivé."


Hát, kemény szavak, főleg, hogy az Xbox egyelőre köszöni, jól van, sőt, nemsokára újabb generációval jelentkezik. Vagy mégiscsak van valami igazság Hartung érvei mögött, és tényleg közeleg a vég?