• Scorsese nemrég bővebben beszélt a szuperhősfilmekről
  • Coppola szerint a filmekből tanulunk, inspirációt nyerünk, a Marvel művektől viszont nem kapunk semmi ilyet, csak ugyanazt látjuk újra, meg újra
  • James Gunn szerint azt a szerepet töltik be a szuperhősfilmek manapság, mint amit régen a westernek

Nemrég került mozikba az Apokalipszis most másodjára is újravágott változata (méltató kritikánkat itt olvashatjátok), hamarosan pedig Megapolis címen új rendezéssel jelentkezik Francis Ford Coppola. A napokban azonban nem saját munkássága nyomán, hanem karakán kijelentésével került reflektorfénybe az ikonikus rendező. Élesen kritizálta a Marvel-filmeket és megerősítette Martin Scorsese nagy vitát kavaró szavait.

cover-color-e1557252372375.jpg

Scorsese vidámparknak nevezte a Marvel Moziverzumot, amiből hiányzik az a szellemi-művészi tartalom, ami valódi filmekké tenné ezeket az alkotásokat. Bár a média és sok színész rögtön felnagyította szavait, a Taxisofőr rendezője később hangsúlyozta, hogy nem a szuperhősfilmek ellen beszél, pusztán azt szeretné, ha ezek az opuszok nem szorítanának ki más típusú alkotásokat a mozikból.

scorsese.jpg

Coppola sokkal keményebb véleményt fogalmazott meg. Szerinte a filmekből tanulunk, inspirációt nyerünk, a Marvel művektől viszont nem kapunk semmi ilyet, csak ugyanazt látjuk újra, meg újra. James Gunn, aki a legnagyobb tisztelettel válaszolt korábban Scorsese-nek, most Coppola kijelentésére is finoman reagált. Szerinte ugyanazt a szerepet töltik be a szuperhősfilmek manapság, mint Klasszikus Hollywoodban a korabeli blockbusterek, például a régi westernek.

maxresdefaultsa.jpg

Hozzá kell tenni ugyanakkor a vitához, hogy a kortárs blockbusterek lényegileg különböznek a harmincas vagy a nyolcvanas évek tömegfilmjeitől, inkább hasonlítanak az ötvenes évek látványközpontú mozijaihoz, amik ellen pont Coppolaék generációja hirdetett művészi forradalmat a hatvanas-hetvenes években, olyan filmekkel, mint például a Taxisofőr vagy a Keresztapa.