Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a Cyberpunk 2077 idejekorán jelent meg. Bőven lehetett volna még dolgozni rajta legalább egy fél évet (de akár többet is), bár én a mai napig azon az állásponton vagyok, hogy azt a lécet, amit az előzetes hype állított fel neki, akkor sem tudta volna megugrani, ha a CD Projekt RED-nél mindenki napi 20 órákat tesz bele a munkafolyamatokba. Amit viszont már a megjelenésekor sem lehetett elvitatni a játéktól, az a remekül megírt története, karakterei és látványvilága volt, amit egészen szépen egészített ki a fegyveres harc (ilyesmit a CDPR soha korábban nem csinált) és az élő, lélegző Night City, ahová olyan érzés volt visszatérni, mintha hazaérkezne az ember. A marketing dübörgött a játék mögött. A gyűjtői kiadások pillanatok alatt elfogytak (hogy aztán háromszoros áron tűnjenek fel különféle oldalakon), számos hivatalos szobor és figura landolt a boltok polcain, valamint napvilágot látott a Cyberpunk 2077 világa könyv és a Trauma Team képregény is. Már a játék alapkiadása, az egyszerű dobozos verzió is annyi finomságot tartalmaz (matricák, térkép, képeslapok, stb.), hogy ennyire igényes kiadással tényleg ritkán találkozom.

20221012100159.jpg

Ráadásul a Cyberpunk 2077 az utóbbi évek legjobb magyar feliratozásával jelent meg, ami egészen sokat dobott az élményen, és tényleg le a kalappal, hogy azt a tengernyi szöveget, ami belekerült a játékba, egy kis hazai csapat ilyen profin lefordította. V egyedülálló története a döcögős megjelenés után jobbára teljesen elveszett a bugokról és glitchekről készült videók, valamint a csalódottságuknak hangot adó youtuberek "kritikái", esetleg szimpla nyafogásai között. Mindez pedig rányomta a bélyegét a játékra, és a merch termékekre is. Leértékelések és kedvezmények érkeztek rájuk szinte hetente, a nagyobb konzolboltokban a hivatalos figurákat gyakran 10 ezer forint alatt is be lehetett húzni (az Ubisoftnál az ugyanilyen kiadások 20-tól kezdődnek), és tényleg nem állt messze az, hogy a játék dobozos példányait könyvtámasznak lehessen használni. Azonban a Cyberpunk 2077 fónixmadárként támadt fel hamvaiból, és ez elsősorban az 1.6-os patchnek köszönhető – az Edgerunners anime már csak a hab volt az implantokkal tömött tortán.

gamespot-cyberpunk-2077-edgerunners-update-trailer-qzk2zqzoaa5dp.png

Az 1.6-os patch rengeteg olyan dolgot hozott el, amire a rajongók régóta vártak. A Wardrobe például lehetővé teszi, hogy megváltoztasd a ruházatod megjelenését anélkül, hogy a páncélzatod statisztikáit is megváltoztatnád vele együtt. A ruhaboltokban már van előnézet, ami érthetetlen, hogy ennyi idő alatt miért csak most jelent meg. Bekerült 6 új lőfegyver és 5 új közelharci fegyver, valamint 3 meló, amiket le lehet tolni osonva, vagy mindenkit szanaszét lőve is. A cross-progression gondoskodik róla, hogy akármilyen platformon is játszol, a mentéseid feltöltődjenek egy felhőbe, így aztán más platformokon is könnyedén folytathatod a játékot ott, ahol abbahagytad. Bár én személy szerint PS5-ön pörgettem végig V kalandját, az előző generációs (PS4 és Xbox One) konzolos változatok is sokkal élvezhetőbbek lettek, a PC-s verzióról nem is beszélve! Sokkal masszívabb frissítések történtek csak ebben az egy patchben, mint korábban bármikor, és jóval lényegesebbek is, mint például Johnny Silverhand alternatív megjelenése, vagy David dzsekije az animéből.

cyberpunk-2077-wallpaper-arasaka-police-service-2.jpg

A Cyberpunk 2077 nagyjából most ért el arra a szintre, amilyennek lennie kellett volna a 2020. decemberi megjelenésekor. Bár lelkesen gyomlálják őket, azért néhány bug még így is előfordul (kedvencem volt, mikor egy küldetésben Judy felhívott telefonon úgy, hogy épp mellettem állt fél méterre), de ezeken inkább csak jót mosolyog az ember, és nem bosszankodik. Mindenkihez szólok, aki eddig hezitált a játék kipróbálásával vagy megvételével kapcsolatban: felesleges tovább várni. A Cyberpunk 2077 egy nagyszerű, tartalmas és remekül kidolgozott alkotás, amely képes berántani az embert. A zenéi – mind az OST, mind a licencelt muzsikák – fantasztikusak, a látvány odaver (érdemes megnézni egy kiadós esőzés után az éjszakai fényekbe borult metropoliszt), a történet elsőosztályú, a karakterek parádésan jól megírtak, Keanu Reeves meg Keanu Reeves. Érkezik a Phantom Liberty DLC, és érkezik a hivatalos folytatás is, ami immár Amerikában formálódik. Nemrég írtunk róla, hogy vajon merre vihet a második rész, úgyhogy érdeklődve várjuk. Közel két év alatt a Cyberpunk 2077 rengeteget fejlődött, és emiatt érdemes is ellátogatni (vagy visszalátogatni) Night City-be!