A hallgatás oka tehát az, hogy a lányok-fiúk gőzerővel dolgoztak egy új játékon, mely bár a Spore eszközkészletére épül, annál jóval több, és egyik múzsája minden bizonnyal a Galactic Adventures volt. A Darkspore névre keresztelt móka egy akció/szerepjáték, mely erős szólista kampányt, kooperatív módot és online csatákat egyaránt tartalmaz. A címszereplő egy gonosz idegen létforma, akinek legyőzésére a galaxis legjobb harcosait kell összegyűjtenünk -- szó szerint, ugyanis ezek genetikusan módosítható hősök, akiknek „alkatrészeit” a számos meglátogatható bolygón elszórva találjuk meg (pontosabban lootolhatjuk), hogy a már jól megismert mechanizmus segítségével felépítsük belőlük a legütőképesebb alakulatot, amely felveheti a harcot a gonosz „Sötét Spórával”.

A játékban öt különféle típusú hőst találunk (mind saját különleges képességekkel bír), melyek három egyedi kasztba sorolhatók, és planétája válogatja, hol melyiket kell beválogatnunk háromfős osztagunkba, tehát nemcsak lényépítő képességeinkre (több ezernyi testrész és páncélzat közül válogathatunk majd), de stratégiai érzékünkre is szükség lesz, hogy legyőzzük a sötétség erőit -- mindezt az is erősíti, hogy különítményünk tagjai között dinamikusan váltogathatunk, azaz mindig azt a fickót vehetjük elő, akinek a tudására épp szükségünk van.

A Darkspore 2011 februárjában jelenik meg PC-re és Macintoshra. Az alábbi videókon láthatjátok a hivatalos trailert, illetve egy kis kooperatív játékot az EA hivatalos prezentációjáról.