A Dead Space 3-ban lehetőségünk van arra, hogy a mikrotranzakciós rendszert teljesen megkerülve kifarmoljuk a szükséges nyersanyagokat vagy felszereléseket, ráadásul mindez egyáltalán nem zavarja a kiadó Electronic Artsot, akik azt mondják, ez egy tudatos tervezés eredménye, direkt van beépítve -- Sara Ludlam azonban egészen másképpen vélekedik.

A szellemi tulajdonok szakértője a BBC-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy amit a Dead Space 3-ban csinálunk, valójában lopásnak minősül. Ezt egy példával magyarázta, miszerint ha bemegyünk a pékségbe, ahol rosszul adnak vissza nekünk, s mi ennek teljes tudatában távozunk, az bizony lopás.

„Ha bemész egy pékségbe egy zsömléért, s a pék rosszul ad vissza, s te amikor távozol, nagyon is tisztában vagy azzal, hogy több pénzt kaptál vissza, az lopás. Tehát mondhatjuk azt, hogy ha egy játékban bizonyos dolgokért tudod, hogy fizetni kellene, de találsz egy hibát arra, hogy ezt megkerüld, az is lopásnak számít. De ez vitatható, mert egy új területről van szó.”