Nagy port kavart nemrég, hogy kiderült, a Dead Space 3-ban lesz mikrotranzakció is. Bár a Visceral Games a szavát adta, hogy nem lesz kötelező semmit venni, sajnos a játékosokat ez nem nyugtatta meg, akik több száz dühös fórumtéma és sok ezer e-mail formájában adtak hangot elégedetlenségüknek. Nos, a Visceral most végre megszólalt az ügyben, és a CVG-nek adott exkluzív interjújában John Calhoun elmagyarázta, hogy mikrotranzakció nélkül a vásárlók egy tág rétege járna rosszabbul.

"Nem sokat beszéltük erről eddig, de azt hiszem, most már elárulhatom a részleteket. A mikrotranzakciósrendszerben mindössze háromféle dolgot vehetsz meg, melyek tulajdonképpen különféle nyersanyagok. A nyersanyagok kulcsfontosságúak a Dead Space 3-ban -- főleg, hogy a creditektől végleg megszabadultunk. Minden, amit a játékban találsz, nyersanyagokból is kivonható, mint mondjuk a Tungsten, a Semi-Conductorok, vagy a Somatic Gel. Ezeket különböző módokon kombinálva fegyvereket, lőszert, vagy ruhafejlesztéseket gyárthatunk."


Dead Space 3 Játékképek

"Nagyon sok játékos van, különösen a mobiljátékokhoz szokott közönségből, akik automatikusan ráállnak a mikrotranzakciókra. Azt mondják, hogy »ez kell nekem, méghozzá most«. Azonnali hozzáférésre van szükségük. Szóval azért integráljuk ezt a funkciót a Dead Space 3-ba, hogy őket se riasszuk el, és ha kellenek nekik 5000 egység Tungsten egy új ruhához, megvehessék maguknak."

Calhoun szerint a keményvonalas játékosok úgyis mindent megvesznek majd a játékban szerezhető nyersanyagokból, szóval őket nem érinti a mikrotranzakció. Főleg, hogy a játék folyamán bármikor kiküldhetünk egy kis felfedezőrobotot, aki ha visszaér, hoz magával nyersanyagot, amit ugye akármire fel lehet használni.

John szavai egyébként inkább elkeserítőek, mint megdöbbentőek: a AAA-kategóriás játékok világában sem szabad figyelmen kívül hagyni az Angry Birdsön szocializálódott casual játékosokat. Na nem mintha ők nem számítanának, de akkor is görcsbe rándulnak az ember arcizmai, ha jobban belegondol ebbe a magyarázatba, hisz ő mégis csak tízezer forint körüli összeget hagyott a boltban a játékért. Reméljük, hogy legalább a Dead Space 3 minőségi akció-horror lesz.