Hordárként értelemszerűen az idő nagyrészét a csomagok hurcolásával kell tölteni, ennek pedig megvan a maga metodikája és a mindenféle ötletes megoldása. Habár a csomagok menedzselése egyszerűen is kivitelezhető, kihasználva az automatizálást, amely révén a gép mindig a legoptimálisabb módon helyezi el a csomagokat, hosszútávon – főleg a kényesebb szituációkban – lehet, hogy szerencsésebb kézzel, manuálisan összerakni azt, hogy mi és hova kerüljön. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a rakomány miként oszlik el Sam testén, hiszen nagy mennyiségű rakomány cipelése esetén a megfelelő elosztással növelhető a stabilitás, és csökkenthető az elesés esélye. A vállon és a háton cipelt rakomány sokkal kisebb eséllyel végzi a földön, ha esetleg mégis sikerülne elcsúszni, vagy ha Sam arccal koppan.

EGY HÁTIZSÁK TÖRTÉNETE

Hova pakolható a rakomány? Hátra, az öltözékre, vagy a kézbe. Ezek mindegyikére lehet nyersanyagot és egyéb csomagokat pakolni, de az olyan kiegészítők, mint a létra vagy a HKK, sokkal jobb helyen vannak a szerszámtartón. Bár a szerszámtartó kapacitása véges, innen lehet a legegyszerűbben és a leggyorsabban előkapni a továbbjutást, a terep meghódítását leginkább segítő eszközöket.

Fontos azonban észben tartani, hogy akármelyik tárolóról is legyen szó, ha elered az eső, bizony semmi sem ússza meg ép bőrrel, főleg nem a szerszámtartón, ahol pucér valójukban pihennek. Először a rakományok tárolódoboza kezd el degradálódni, amely ugyan tárolójavító sprével helyrehozható, de ha teljesen átette magát az eső a borításon, onnantól kezdve már maga a rakomány lép a pusztulás útjára. Saját gyártású eszközök esetén ez kisebb fájdalmat jelent, ha viszont a küldetés teljesítéséhez szükséges dologról van szó, nos, az már komoly probléma, így ha esik, mindenképp húzódj meg egy fedett helyen – például egy olyan menedék alatt, amit te magad építesz. Hogyan? Ennek egy külön cikket szentelünk a közeljövőben!

MINDENT A KÖRNYEZETÉRT – ÉS A NYERSANYAGÉRT!

A leromlott állapotú tárolók, illetve az üres dobozok azonnali eltüntetése azok ledobásával nem mindig a legcélravezetőbb. Ha sietsz valahová, vagy ha már így is sokat cipelsz, természetesen nem éri meg komoly érzelmeket fűzni az immáron haszontalan dolgokhoz, de ha csak kóborolsz, vagy esetleg nagy teherbírású járművet használsz, megéri magadnál tartani ezeket a kacatokat, mivel azokat a legközelebbi gócvárosban vagy lakott településen újrahasznosíthatod, ott helyben felhasználható nyersanyaghoz jutva. A nyersanyag pedig létfontosságú a boldogsághoz, hiszen ez kell mind a tárgyak craftolásához, mind az építmények felhúzásához.

Az első pár órát egyáltalán nem rossz dolog a felfedezéssel összekötött guberálással tölteni: a világban számos helyen rá lehet bukkanni egy kisebb rakománynyi fémre, királkristályra, gyantára és kerámiára, melyeket jól fel lehet dolgozni, de az igazán nagy, összetettebb projektekhez pár ládikánál azért sokkal többre lesz szükség. Itt jönnek képbe azok a szállítási terminálok, melyek szinte mindenhol megtalálhatók – ide nem csak depozitálni lehet az újrahasznosítás révén a nyersanyagokat, de ki is lehet venni onnan, méghozzá ipari mennyiségben. Az, hogy mennyit, függ attól, hogy milyen a viszony az adott előőrssel/gócvárossal, és attól is, hogy aktív-e az online kapcsolat. Remélhetőleg az: a Death Stranding játékélményének kiteljesüléséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy ne csak lélekben legyenek melletted a világ játékosai!

RENDELÉSEK ÉS A HATÉKONY KÖZLEKEDÉS

Ahhoz, hogy nekik és magadnak is a lehető leghasznosabb legyél, nem árt, ha nemcsak a történetet követed, de elvállalsz további megbízásokat is. Sam minden egyes helyszínen és minden egyes régióban több tucatnyi potenciális munka közül válogathat, és nemcsak ezek célpontja, de jutalmazása is drasztikusan eltérhet egymástól. Mivel a játékidő jelentős részét amúgy is a világ felfedezésével, bebarangolásával töltöd, miért nem kötöd össze a kellemest a hasznossal? Próbálj meg nem túl távoli, de azért nem is annyira közeli pontok közti szállítást találni és elvégezni, mert így nemcsak magabiztosabb leszel, ha a továbbjutásról van szó, de sikeres kézbesítés, a rendelés teljesítése esetén új lájkokhoz (ezáltal pedig magasabb kapcsolati szinthez) és új tervrajzokhoz is juthatsz, melyek révén további tárgyakat és felszereléseket készíthetsz el.

Idővel ezen körbe kerül be a két potenciális jármű és azok variációi, melyek drasztikusan meg fogják könnyíteni az életed. A háromkerekű motor az akadályokkal teli terepen ugyan nem kínál kellemes élményt, cserébe viszont nagyon gyorsan megoldhatod vele a masszív távolságokat. A teherautó már jobban bírja az egyenetlen vidéket, ráadásul van egy hatalmas raktere is, melyet csurig tölthetsz rakománnyal.

Bármelyiket is használd, ne feledd, hogy mindegyikben energiacella dolgozik, amely a használattól függően elég gyorsan le tud merülni. Tölteni alapvetően két módon lehet: egyrészt, ha a járművet beparkolod egy garázsba, másrészt, ha töltőállomás hatósugarába parkolsz, amely pár másodperc alatt új életet tud lehelni még a legelfáradtabb akkumulátorba is. A járművet magát viszont nem képes megjavítani, így próbálj nem rodeózni és ugratóversenyt rendezni, hacsak nem az a célod, hogy hirtelen több tonnányi szemét keletkezzen!

NE FÉLJ A HARCOKTÓL!

A Death Stranding első pár órájában magatehetetlennek és teljesen kiszolgáltatottnak érezheted magad – és ez akár a 30. órában is így lehet, ha esztelenül jársz-kelsz a világban. Ez persze nem meglepő, amikor nemcsak amiatt kell aggódnod, hogy a rakományod épségben maradjon, és eljuss a célodhoz, de azért is, hogy mindezt élve tedd. A partravetettek (PT-k) ugyanis mindig szeretnének belőled egy darabot, és ha a térkép egy olyan pontjára jutsz, amit ők tartanak uralmuk alatt, csak az odradekedre (alap tartozék), na meg az ügyességedre hagyatkozhatsz, miközben lélegzeted visszafojtva próbálsz kikecmeregni a PT-k szegélyezte labirintusból. Ez a legtöbbször sikerülni fog – de van, amikor viszont nem.

Ha erre kerülne a sor, és elragadnak a PT-k, akkor óhatatlanul is harcba keveredsz. Pánikra azonban semmi ok, még akkor sem, ha egy több emeletnyi magas, szörnyszerű PT-vel találod magad szembe! Sam már az első órákban megkapja a játék egyik legerősebb fegyverét, a hematikus gránátot, amely a vérével van megtöltve. Ha ezzel sikeresen eltalálsz egy PT-ellenfelet, elég gyorsan el tudod intézni. A tétet később emelheted a szintén a Sam vérét használó fegyverekkel, melyek úgy marják le a célpontok életerejét, mintha savtámadás érné őket. Óvatosan bánj azonban a „golyókkal”: egyrészt elég gyorsan ki tudsz fogyni belőlük, másrészt, ha szünet nélkül lövöldözöl, Sam estéből elég nagy iramban tűnhet el a vér, ami nemcsak a fegyvered használatát lehetetleníti el, de akár Sam halálával is járhat. Ki gondolná, hogy még egy ekkora hős is rá van szorulva az olyan halandó dolgokra, mint az ereiben csordogáló vér!

Éppen ezért, ahogy egy létra, úgy vértasak is mindig legyen nálad, hogy azonnal pótolni tudd a vérveszteséget (ha van nálad teli tasak, az automatikusan felhasználásra kerül), és az sem árt, ha egy gépfegyver, na, meg egy-két gránát is kéznél van, hiszen sosem tudhatod, mikor keveredsz harcba, legyen szó PT-ről vagy Öszvérekről. Ha Öszvérekre utazol (vagy ellenkezőleg, avagy ők rád), jobban jársz, ha lövöldözés helyett inkább a puszta kezedet, lábadat, és a fonalakat veszed igénybe. Kezeiddel hatalmasat tudsz ütni, ami el tudja kábítani ezen ellenfeleket; lábaiddal folyamatosan mozogni tudsz, így ki tudod kerülni az Öszvérek sokkoló lövedékeit; a fonállal pedig lefegyverezheted a szerencsétleneket, egyenként ütve ki a katonákat az ellenfél soraiból.

Amennyiben még jobban érdekel a Death Stranding, ami sokak szerint 2019, sőt az évtized legjobb játéka, akkor olvasd el tesztünket és a karaktereket bemutató cikkünket is!