Minden idők legismertebb és leghíresebb játékfejlesztőjét megtalálni bár nem nehéz, de azért nem is annyira egyértelmű feladat. A játékipar most már lassan fél évszázados története során számos olyan legenda tűnt fel a Föld minden szegletéből, aki közreműködésével hozzájárult az ipar fejlődéséhez és annak növekedéséhez. Ha viszont 2020 legismertebb, még élő, máig aktív játékfejlesztőjét kellene megnevezni, elég nehéz lenne nem Kodzsima Hideót a lista élére tenni. A japán ikon neve mára nem csupán legismertebb játékaival forrt egybe, de személyiségével is, elvégre nem sok játékfejlesztő mondhatja el magáról, hogy valósággal elzarándokolnak hozzá a szórakoztatóipar hasonló presztízzsel rendelkező tagjai, színészektől kezdve rendezőkön át egészen a zenekarokig. Kodzsima szerencsére ezt a kapcsolati tőkét munkájába is visszaforgatja, ez pedig a Death Strandingben csúcsosodott ki a legjobban, melynek szinte minden elemén ott van saját és a közreműködők kézjegye. De kik is ők?

SAM PORTER BRIDGES

Sam Porter Bridges, „A Legenda”, „A nagy szállító” – a Death Stranding általad irányított főszereplőjét számos néven ismerik Amerikában, hiszen volt ideje felépíteni a maga reputációját. A mindig egyedül, magányosan közlekedő hordár még a legnehezebb megbízásokat is sikerrel teljesíti, látszólag semmi vesztenivalója, már-már céltalanul létezve a világban. Ennek persze megvan a maga oka... de ezt inkább fedezd fel magadnak, miután elfogadod az Államok elnökének felkérését, megpróbálva összekötni Amerika városait, magányos lakosait, megkezdve szinte végtelen menetelésed a nyugati part csücskéig.

Ha Sam arca és hangja ismerős számodra, az semmiképp sem a véletlen műve, őt ugyanis az a Norman Reedus alakítja, aki az immáron 10 esztendeje futó, The Walking Dead című televíziós sorozat egyik meghatározó szereplője. Az 1969-es születésű, 51. évét taposó Reedus meglehetősen későn futott be, de támogató, és nem utolsó sorban híres barátokat szerzett a filmiparban, és ezen kapcsolatainak köszönhetően került Kodzsima látóterébe is. A karrierjét beindító rendezőlegenda, Guillermo del Toro egy nap azzal hívta fel, hogy hamarosan számíthat egy ajánlatra egy videojátékban való főszereplésről – egyszerűen csak fogadja el. Reedus pedig így tett, és bár ezen játék, a P.T. néven ismert új Silent Hill végül nem készült el, Kodzsima és Reedus között barátság, majd munkakapcsolat született. A többi pedig, ahogy mondani szokták, már történelem!

BRIDGET STRAND/AMELIE

Amerika haldokló elnöke és fogságban tartott lánya, Amelie, a Death Stranding történetének katalizátorai: kettejük története indítja el Samet a nyugati part felé vezető úton, miután Samet felkérik, hogy fejezze be testvére, Amelie küldetését – a gócvárosok összekötését és Amerika újraegyesítését. Habár az elnök a bevezetőt követően elhuny, így pedig a Sammel való viszonya nem rendeződik, a feladat fontossága és Amelie megmentése van annyira fontos, hogy a magányos vándor nekivágjon a lehetetlennek, és bejárja a kontinens még valamennyire épen maradt részeit.

Bridget és Amelie szerepét egyetlen színész öltötte magára: az 1949-es születésű Lindsay Wagner, aki hosszú és gazdag karrierje ellenére nem vált olyan hollywoodi sztárrá, akit valóságos kultusz övez, de ez mit sem von le eredményeiből és színészi képességeiből. Pont az egyik legismertebb szerepe vezetett oda, hogy a Death Stranding egyik főszereplőjévé váljon, ő alakította ugyanis a női bérgyilkos cyborgot, Jaimie Sommerst a The Bionic Woman című televíziós sorozatban, amit Kodzsima 13 éves korában már-már vallásosan követett. Igazából nem is ez az első alkalom, hogy a nevük összeforrt, Kodzsima 1988-as Snatcherjében ugyanis van egy Gillian Seed nevű szereplő (a főszereplő felesége), akit Wagnerről mintázott.

A VETERÁN

A „veterán”, a „titokzatos ember”, a „titokzatos katona”: több néven is lehet illetni azt a karaktert, aki a Death Stranding történetének egyik legfontosabb karaktere, részletesebben bemutatni azonban nem szabad, hiszen már a neve is rendkívül spoileres, hát még a vele kapcsolatos részletek. Így maradjunk annyiban, hogy a veterán a Death Stranding-univerzum egyik meghatározó alakja, az őt alakító Mads Mikkelsen pedig a valóságban mondhatja el ugyanezt magáról, ha a film- és sorozatiparról van szó.

A dán színészlegenda a Heartmant alakító rendező/forgatókönyvíró/producer, Nicolas Winding Refn révén került kapcsolatba Kodzsimával. Ő rendezte ugyanis a 2011-es kultfilmet, Kodzsima egyik kedvencét, a Drive-ot (Drive – Gázt!), és az ő filmje, a Pusher (Veszélyes ultimátum) volt az, amiben Mads Mikkelsen lett a főszereplő (sőt, ez volt az első kiemelt szerepe az iparban!). Refn maga ajánlotta be Mikkelsent Kodzsimának, kiemelve, hogy ez bizony mindenkit meglepne. Kodzsimát nemhogy nem zavarta az ötlet, de mindez igazából már megfordult a fejében, Mikkelsen karrierjét a kezdetek óta követte, de a több alkalommal lefolytatott diskurzus ellenére egészen a 2016-os San Diego Comic-Conig kellett várni, hogy találkozzanak. A Walking Deadet promózó Norman Reedus is összefutott Mikkelsennel, és rögtön közölte, hogy semmiképp sem hagyhatja ki ezt a szerepet, Mikkelsen pedig el is vállalta. Azóta rendkívül szoros barátság alakult ki közte és Kodzsima között, amit szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb Twitter-bejegyzések képében követhet a nagyvilág.

HIGGS MONAGHAN

A Death Stranding „főgonosza” és antagonistája, az aranymaszkot viselő Higgs már az első percekben komoly bajt zúdít Sam nyakába, de ez később csak fokozódik, sőt: igazából Higgs az, akinek mindenkihez köze van valamilyen úton-módon, és ez általában sosem valami vidám történetet jelent. Nem véletlen, hogy Sam útját nemcsak társai, de ezen ellensége is végigkíséri, több alkalommal is borsot törve mindenki orra alá.

Higgset nem egy a színészkedéséről, sokkal inkább a szinkronmunkáiról ismert alak, Troy Baker alakítja, aki egy időben látszólag az összes létező, nagyszabású videojátékban feltűnt. Ő kölcsönözte a hangját a The Last of Us főszereplőjének, Joelnek, a BioShock Infinite-ben a szintén főszereplő Booker DeWittnek, de feltűnt az Uncharted 4-ben és a Batman: Arkham-sorozatban is. Kodzsimával való viszonya régre nyúlik vissza, Baker játszotta ugyanis Ocelotot a Metal Gear Solid 5: The Phantom Painben, sőt a sors véletlenének köszönhetően ugyanez mondható el japán társáról is: Mikami Satosi, Higgs japán szinkronhangja keltette életre Ocelotot a MGS5 japán változatában!

DEADMAN

A Sam feladatának kivitelezésében asszisztáló számtalan figura közül egyre sem lehetne azt mondani, hogy felejthető vagy egyszerű lenne, hiszen mindnyájuknak megvan a maguk részletesen kidolgozott, egyedi elemek tömkelegével telipakolt háttere, közülük mégis kiemelkedik Deadman. Egyrészt, mert többé-kevésbé ő az első, aki feltűnik a bevezető jeleneteket követően, másrészt mert minden egyes fejezetben nemcsak, hogy szerepet kap, de rendkívül komolyan hozzá is járul ahhoz, hogy Sam össze tudja kötni a gócvárosokat, és ki tudja aknázni a teljes potenciálját.

Ugyanezen leírás viszont nem csak a karakterre, de az őt életre keltő Guillermo del Toróra is igaz, aki ugyan a Death Stranding készítésének kreatív részében nem vett részt, és „csak” alakját és hangját kölcsönözte a karakterének, de Kodzsimával való munka- és személyes viszonya nagyon régre nyúlik vissza. Amíg Kodzsima del Toro filmjeit csodálta, addig a rendező ugyanezt Kodzsima játékaival tette, kezdve az 1997-es Metal Gear Soliddal és különösképp annak felejthetetlen Psycho Mantises jelenetével. Kettejük együttműködése a P.T.-ben csúcsosodott volna ki, de annak törlése nyitott utat ahhoz, hogy del Toro is kivegye a részét a Death Strandingből.