17 éve már annak, hogy megjelent az első Deus Ex, és belebújhattunk az augmentika csúcsának tekinthető JC Denton bőrébe. Azóta is rajongók sokasága spekulált azon, mit is jelenthet hősünk keresztneve. Egyesek szerint csupán annyit, hogy „Just Another Codename”, ami szabadfordításban nagyjából annyit tesz, hogy csupán egy kódnév. Mások szerint a JC a Jesus Christ, azaz Jézus Krisztus rövidítése.

A GDC 2017-en ez a rejtély is megoldódott, méghozzá maga Warren Spector, a játék atyja által. Amikor rákérdeztek, végre megmondta, mit is jelent a JC: Jesus Christ. Szóval nyertek azok, akik erre voksoltak. De a dolog nem annyira bibliai. Spector ugyanis elmesélte, hogy az egyik legjobb barátja Bradley Denton sci-fi író, akit a Föld egyik legkedvesebb, legsegítőkészebb embereként ismer. Viszont ez néha idegesítővé is teszi a férfit, így Spector többször is mondta már neki, hogy „Jézus Krisztus, Denton, ne légy már ilyen segítőkész”.

Olyan sokszor elmondta már ezt a mondatot, hogy amikor eljött az idő a Deus Ex főhősének elnevezésére, egyből beugrott neki: Jesus Christ Denton. És hopp, megszületett JC Denton.

deus-ex-cyberpunk-jc-denton.jpg