Már javában zajlik a Gran Turismo 7 előrendelése, ami remek alkalom, hogy rápillantsunk a Gran Turismo Sport eddigi magyar vonatkozású statisztikai adataira, amely egy átfogó képet ad a hazai Gran Turismo közösségről. Az adatokat a Race Online Hungary által fejlesztett GTSH-Rank ranglistaportál biztosította.

A Gran Turismo Sport hivatalosan 2017. október 18-án jelent meg, amit egy bétateszt előzött meg 2017 áprilisában. A mai napig összesen 69031 regisztrált magyar felhasználói fiók található a Polyphony Digital szerverein. Ez a szám az egy felhasználóhoz kapcsolt több fiók figyelembevételével hozzávetőlegesen ∼ 61000 magyar felhasználót jelent, amiből 2221 kizárólag a bétatesztben volt használva.

gtsh-rank-69031.jpg

A heti szinten aktív játékosok 8517 főt tesznek ki az összes regisztrált felhasználó közül. A magyarok közül összesen 11623-an próbálták ki a Gran Turismo Sport kompetitív részét a Sport módot, amiben a Daily Race és az FIA versenyek is megtalálhatók. Ezen szekció aktív, heti átlagversenyzőinek száma 375 fő. A Daily Race-re szűkítve 424 fő a heti átlag, ami egy folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.

A Gran Turismo Sportban a versenyzői besorolások, az úgynevezett Driver Rating pontok alapján vannak meghatározva. Ezen szintek az „E”, „D”, „C”, „B”,  „A”, és „A+” kategóriákra vannak bontva. Az „A+” a Driver Rating pontokat alapul vevő legmagasabb elérhető szint. Ezt itthon 82 játékos érte el, míg az ”A”-ban 199, a „B”-ben 1122, a „C”-ben 1272, a „D”-ben pedig 3398 fő található.

A versenyzői szintekhez tartozik még a „Sportsmanship Rating”, amely a sportszerűségi mutatója a játéknak. A veszélyes vezetés mint pl. az ütközések, vagy pályaelhagyások csökkentik ezen pontértéket. Itt a legmagasabb elérhető szint az „S” kategória, amivel jelenleg 2778 játékos rendelkezik. Az „A” szinten 952, a „B”-n 62655 (ez az indulószint minden játékosnál), a „C”-n 1919, a „D” szinten pedig kereken 400 fő található. Érdekesség még, hogy a játék kampányát 3301 játékos teljesítette 100%-ban.

Összességében elmondható tehát, hogy a Gran Turismo Sport megduplázta a Gran Turismo 6-ban regisztrált magyar felhasználói közösséget, amivel messze a legaktívabb szimulátoros platform itthon, és ami természetesen párhuzamban van a PlayStation 4 hazai eladási statisztikájával is.