Az ötlet persze nem új, ám annál finomabb és egyben hátborzongatóbb: az „éremnek két oldala van” alapigazság nevében belebújhatunk egy éjfatty rothadó bőrébe, így megtapasztalhatjuk, milyen az élet az Enyészet bűzös seregében, amelyet a Vezérdémon akarata köt gúzsba. Kalandunk elején még egy Szürke Kamarás-jelölt vagyunk, ám életünket veszítjük a Csatlakozás kegyetlen ceremóniája során, és miközben Alistair egykori faj- és bajtársainkat vezeti csatába, mi csesznye főtisztként (hurlock vanguard) merülünk el a sötétségben, és rögtön nemes feladatot kapunk „főnökünktől”: el kell foglalnunk Denerimet és eliminálni a Kamarások fenyegetését. Ehhez az Enyészet minden erőforrása rendelkezésünkre áll, az összes szörnyű rém, amelyekkel az alapjátékban valaha is szembe kerültünk, és bevethetjük az ott látott taktikai eszközöket és mágiákat, a farkasok üvöltésétől a csesznye küldöttek tűzlabda-hajigálásán át az ogárok halálos szorításáig. Sőt mi több, kommandírozásunk hihetetlenül egyszerű lesz: bárkit, akivel összefutunk, egy mozdulattal besorozhatunk seregünkbe, majd épp ily egyszerűen elbocsáthatjuk (ami ebben az esetben hidegvérű lefejezést jelent...). Hogy mindezt még jobban kiélvezhessük, lesznek pályák, amelyeken csak bizonyos képességű fattyak bevetésével juthatunk túl, tehát nemcsak erőnkre, agyunkra is szükségünk lesz.

Természetesen a móka mellé új achievementek és trófeák is járnak, ráadásul az egyiket megkaparintva egy Blightblood nevű, igencsak kellemes kard is bekerül a Vérvonalak és az Eszmélés történetében tápolt karakterünk készletébe, érdemes lesz tehát ezekre is hajtanunk.

A Darkspawn Chronicles május 18-án jelenik meg PC-re és Xbox 360-ra, mindkét platformon 400 BioWare- illetve Microsoft-pontért, egy későbbi, még nem ismert időpontban pedig 3, 99 fontos / 4, 99 eurós áron PS3-ra. (A Sony konzolja esetében a csúszásba valószínűleg az is belejátszik, hogy most a divízió minden fejlesztője a 3.3-as firmware frissítés óta bekövetkezett galibák kijavításán dolgozik, és egy friss hír szerint meg is találták a megoldást, amely kizárólag egy patch telepítése után fog majd működni, ezért ezt még tesztelniük kell.)