Játékos szempontból finoman szólva katasztrofális volt az Xbox One első bemutatója: tévé, sport, tévé és még egy kis sport volt a téma, a legvégére furcsán beszúrva egy testesebb Call of Duty bemutató. A helyzetet aztán csak rontották a leleplezést követő hírek, melyek szerint egyáltalán nem lesz egyszerű csak úgy játszani, hiszen naponta legalább egyszer az internetre kell kapcsolódnunk, a használt játékok pedig csak egy körülményes folyamat során juthatnak el egyik játékostól a másikig. Egyszóval nem túl pozitív a konzol megítélése -- legalábbis az internetes körökben, ugyanis negatív visszhang ide vagy oda, az Amazon információi szerint a jóval kedveltebb PlayStation 4-gyel fej-fej mellett van az előrendelési listákon, sőt pár százalékkal meg is előzi a nagy riválist. Ez persze még önmagában nem perdöntő, ahogy az első bemutató sem -- az E3 viszont már annál inkább, ugyanis itt már valami egészen komolyat kell villantania a cégnek ahhoz, hogy a szkeptikusokat is a saját oldalára fordítsa, ne csak az elkötelezett fanokat. Lássuk hát, hogy sikerült-e ez! 

Azt már az elején le kell szögezni, hogy a Microsoft nem vesztegette az időt, s az ígéretüknek megfelelően csak a játékokra koncentráltak, tényleg csak minimális időt szánva magára a konzolra.

Xbox 360

A műsort az Xbox 360-nal kezdték, ami mától egy felfrissített formában kerül újra a boltokba. A konzol kicsinyített formában, az Xbox One-hoz hasonló kinézetben lesz kapható -- 200 dollár a 4 GB-os modell, 300 dollár a 250 GB-os, s szintén 300 dollár a 4 GB-os, Kinecttel egybecsomagolt változat.

E3 2013 - Microsoft sajtókonferencia összefoglaló

A másik fontos dolog a Xbox 360-nal kapcsolatban, illetve magával az Xbox Live szolgáltatással, hogy az Arany tagságunk immáron többet ér, mint csak a multiplayer mód és az egyéb alkalmazások elérése: havonta két játékot ingyenesen letölthetünk az Xbox One novemberi megjelenéséig. Elsőként a Halo 3 és az Assassin’s Creed II lesz elérhető.

A konzol ezenkívül három teljesen új játékot kap az elkövetkező egy évben. Az első és talán legfontosabb az, hogy a World of Tanks az X360-hoz igazított formában még ezen a nyáron megjelenik, természetesen ingyenesen játszható modellben. Továbbá a platformra jövő márciusban érkezik a Dark Souls II, illetve egy aranyos oldalnézetes platformjátékot is kapunk, Max: The Curse of Brotherhood néven, melyben a véletlen folytán egy alternatív világba űzött testvérünket kell megmentenünk a pálya különböző módon történő átalakításával. 

Xbox One

A show főszereplője természetesen az Xbox One volt, azon belül pedig az arra érkező játékok; a bemutatót rögtön, bármiféle kommentár nélkül a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain első, lenyűgöző játékmenet-videójával nyitották. Ebben egy nyílt világban a teljesen és totálisan a kedve szerint operáló Snake-et láthatjuk, valamint egy rövid, egyelőre zavaros ízelítőt is kaptunk abból, hogy milyen lesz a történet és annak szereplői.

Az Xbox One másik nagy húzócíme a Forza Motorsport 5, mely minden eddiginél részletesebb látványvilág megteremtését teszi lehetővé, ám nem ez a fő célja a fejlesztőcsapatnak. A Turn 10 igyekszik odafigyelni a részletekre, ennek központi eleme pedig a mesterséges intelligencia, ami tőlünk tanul, s akkor is versenyzik, ha nem vagyunk a gép közelében. Az elsőre képtelennek tűnő funkciót a felhő teszi lehetővé, mely folyamatosan gyűjti az adatokat, tanul és fejlődik, hogy soha, egyetlen pillanatra se legyen unalmas a küzdelem az offline versenyek során.

A műsor során újra bemutatkozott a Ryse, a Crytek római korban játszódó akcióprogramja. Sokan még biztosan emlékeznek arra, hogy ez a cím annak idején egy Kinect-exkluzív játékként tűnt fel a színen, ám szerencsére időközben ez megváltozott, s egy hagyományos programot kapunk, amihez nem kell a kezünket idétlenül lóbálunk -- a hab a tortán pedig az, hogy a játék egyszerűen remekül néz ki.

Elsősorban a régi motorosoknak címezve a Microsoft végre valahára bejelentette a Killer Instinct folytatását, ami első ránézésére pontosan azt kínálja, mint az eredeti, tehát a jól ismert őrült karaktereket és még őrültek kombókat. A másik kevéssé részletezett játék a Minecraft Xbox One-ra írt változta, amiről annyit sikerült megtudni, hogy a PC-s verzióhoz közeli, nagyobb világot és még több lehetőséget kapunk. Jön továbbá a SWERY (Deadly Premonition) új epizodikus játéka, a D4, melyről a címén kívül semmit nem tudni.

A sajtótájékoztatóból jelentős időt fordítottak a frissen bejelentett Dead Rising 3-ra, mely a konzol másik nagy húzócíme lesz. A folytatásban Los Angeles városának egy jókora szeglete a helyszín, ahol az egyik túlélőt megtestesítve próbálunk biztonságba jutni. Ahogy az várható volt, a játék nagyon szép, de a lényeg sokkal inkább az, hogy az elődökhöz hasonlóan a képernyő csordultig megtelt zombikkal és egyéb dinamikus elemekkel, amelyek együttese a következő generációban is igyekszik elkápráztatni minket.

Az összefoglalónak még nincs vége, a lapozás után vár még rátok a Quantum Break, a Battlefield 4, a Witcher 3 és egy sor másik izgalmas játék bemutatója!

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!

1 2