A Ubisoft tavaly nagyot robbantott az E3-on, hála a Divisionnek és a Crew-nak, illetve a nemrég megjelent, és a közönséget eléggé megosztó Watch Dogsnak. Mostanra viszont már rég elolvadt a tavalyi hó, és csak az a kérdés maradt, hogy a franciák 2014-ben is kitartanak-e. Nos, annyit bizton állíthatunk, hogy nem kellett unatkoznunk.

A Ubisoft rögtön a Far Cry 4 döbbenetes intrójával nyitott, ami nagyon-nagyon jól nézett ki  -- még akkor is, ha a dobozképen feszítő főgonosz kicsit Vaas ázsiai nagybátyjának tűnt. Az eddig látottak alapján a harmadik rész motorja dorombol a Far Cry 4 alatt is, csak kicsit felturbózva, amit valószínűleg a kurrens konzolok képességeinek köszönhetünk. A show-t egyébként kicsit túl lazára vette a Ubisoft, a műsorvezetők úgy káromkodtak, mint a kocsis, mert biztos azt hitték, attól majd tök cool lesz az E3. Hát köszi. Ami a Far Cry 4-et illeti, idén év végén jön ki minden fontosabb masinára.

Természetesen nincs E3 Just Dance nélkül: a Just Dance 2015 újabb zeneszámokkal, közösségi funkciókkal (videófeltöltés, streamelés, hadd röhögjön rajtunk mindenki) és sok-sok tánccal várja a mozgással kapcsolatos játékok rajongóit – magyarán azokat az embereket, akik abszolút nem igazi geekek, deal with it. Ja és igen, van Happy is a tracklisten, ami simán viszi a 2014-es év Gangnam Style-ja címet. Megjelenés októberben, Xbox One-ra.

A táncikálást a The Division szakította meg, pont jókor, mert már sikítva készültünk kiugrani az ablakon. A játékról a Microsoftnál bemutatott gameplay-anyag után egy rendes trailer is lement. A hangulat, a grafika… meg úgy minden, nagyon-nagyon rendben van, reméljük, ez a program nem csúnyul és butul meg, mint a Watch Dogs. A videó egyébként érdekes, egyszerre tartalmaz in-game és CGI jeleneteket. Megjelenés jövőre.

És ha már „next-gen álom”, akkor The Crew. Az MMO-autósjátékról a PC Guru Online-on is sokszor beszámoltunk már, sőt, wilson kolléga játszott is vele Párizsban néhány hónapja. Alant trailer, tessék ámulni a hatalmas, részletes, bejárható világon, ami nem csak méretes, de változatos is. A játékmenetet challenge-ek, küldetések, és persze bandák közötti rivális feladatok teszik változatossá. A július 23-án induló zárt bétára már most lehet regisztrálni thecrewgame.com/beta oldalon (már ha bejön, ugye), a The Crew megjelenés pedig november 11-én várható, PC-re, Xbox One-ra és PS4-re.

Mi kell még, hogy mindenki örüljön? Hát persze, hogy egy Assassin’s Creed: Unity videó! Először egy CGI-anyagot csodálhattunk meg, majd jött egy kis gameplay, ami legalább olyan jól nézett ki, mint a többi Ubisoft-játék a show-n. Persze a játékmenet nem sok újat ígér -- a Unity egy klasszikus Assassin’s Creed lesz, elképesztő látvánnyal, részletes Párizzsal, és sok félvak királypárti katonával.

A sok akció után jöjjön egy kis levezetés: Shape Up! Egy játék azoknak, akik a videojátékok csodájával próbálnak lefogyni és megerősödni.  A Shape Up minijátékokkal igyekszik formába hozni a lusta gamereket, de persze csak azokat, akik Xbox One-t birtokolnak, Kinect perifériával. A játékmenet és a látványvilág a japán arcade marhaságokat idézi, úgy látszik, a franciák is egyre többet kacsintgatnak kelet felé.

Érdekes játéknak tűnik az első világháborúnak emléket állító Valiant Hearts: The Great War. Eredetileg indie alkotásról van szó, amit felkapott a Ubisoft, elvégre a franciák keményen megszenvedték a száz évvel ezelőtt kitört világégést. A játék grafikája képregényes, így ellensúlyozva a depresszív tényt, miszerint a program szövegkönyve korabeli levelezéseken alapszik.

Persze nincs E3 Yves Guillemot nélkül. A Ubisoft elnöke személyesen konferálta fel az új Rainbow Sixet, ami inkább tűnt SWAT-nak a gameplay alapján. A multiplayer jelenetsor egy túszejtéses akciót mutatott be 5v5-ös felállásban, viszonylag átlagos grafika, de meglepően életszerű játékmenet kíséretében. A Rainbow Six: Siege volt az utolsó bemutatott játék – nem, Beyond Good & Evil 2 nem volt idén sem, és már kezdünk dühösek lenni.