Az Assassin’s Creed: Unity főszereplője Arno Dorian, egy törzsgyökeres francia úr, aki Versaillesban született egy orgyilkos apa egy szem fiaként. Persze az asszasszinok korán halnak, így Arno is hamarosan nevelőszülőknél találta magát – akik hogy-hogy nem a templomosok klánjának leszármazottai voltak, Arno nevelőapja pedig egyenesen egy templomos nagymester! Hősünk egész gyermekkorában magát hibáztatja apja haláláért, amikor pedig már magabiztosan forgatja a kardot, bosszút esküszik, hogy az asszasszinok új testvériségét életre hívva végleg leszámol a templomosokkal. Ezt a hadjáratát azonban bonyolítja a tény, hogy nevelőszülei is a rosszfiúk sorait erősítik, illetve szerelme, Elise De LaSerre, aki Arno mostohanővéreként – és így szintén templomos sarjként – lelki társa is egyben. Ha pedig mindez ne lenne elég kalamajkaforrás, 1792-ben kitör a Nagy Francia Forradalom, a nemesek hirtelen a nép ellenségévé válnak, Párizs utcáit pedig elönti a kékvér.

Játékmenetét tekintve az Assassin’s Creed: Unity egy nyitott világú akció-kalandjáték, amely ezúttal a valósághűen lemodellezett 18. század végi Párizsban játszódik. Főszereplőnk, Arno szabadon sétálgathat a hatalmas újkori metropoliszban, küldetéseket vesz fel, ellenfelekkel és célszemélyekkel számol le, na meg persze megmássza a város olyan kultikus épületeit, mint mondjuk a Notre Dame. Az egyjátékos módban hosszú és izgalmas kaland vár ránk, melynek kimenetelétől az asszasszin klán léte függ. Ugyanakkor az Assassin’s Creed: Unity nem egy magányos élményre szorítkozó program; a játék legnagyobb újítása a négyfős kooperatív mód, melynek köszönhetően akár a barátainkkal együtt is felvehetjük a kesztyűt a világuralomra törő templomosok ellen. A dolgot úgy kell elképzelni, mint a rokon jellegű Watch Dogs multiplayer lehetőségeit: minden játékos a saját Arnóját látja maga előtt, ám amikor „meghívnak” bennünket egy másik játékba, az azt vezénylő gamer számára az orgyilkosok társaságának más-más tagjai lesznek láthatók. Bár a többjátékos mód nem idegen az AC-sorozattól, a kooperáció lehetősége, különösen a sztoriba ágyazott küldetések során, eddig még példátlan volt.

Az Assassin’s Creed: Unity az Assassin’s Creed franchise első olyan tagja, amely (PC-n kívül) kizárólag nyolcadik generációs konzolokra, tehát PS4-re és Xbox One-ra készült. Ennek előnye a kurrens hardvergenerációt kiaknázó grafika megvalósíthatósága: a virtuális Párizs döbbenetesen jól néz ki, a városban pedig nyüzsögnek a lakosok, akik Arnótól és az asszasszin-templomos belháborútól függetlenül is élik világukat. Jönnek-mennek, barátkoznak, vagy épp harcolnak egymással – pont ahogy a valós 18. században történt. Természetesen a széria hagyományaihoz híven a tömeg ezúttal is funkcionális játékelem; a vásári zsivaj tökéletes menedéket biztosít minden menekülő asszasszin számára.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!