18:01 -- Úgy néz ki, kezdünk. Pikmin! És persze Mijamotó szan, az elmaradhatatlan Nintendo géniusz. Rég volt jó Pikmin játék, itt az ideje a visszatérésnek.


Mijamotó és pikminjei

18:02 -- Mijamotó a színpadon! Az "engrish"-je imádnivaló, ahogy mindig. A Pikminről fog beszélni. Vajon a látogatók széke alatt bujkálnak a kis emberkék?

18:03 -- Már hat éves a Wii -- az új géppel Mijamotóék is a nappalit célozták be, ahogy az MS. De a nappalinak már nem kell, hogy kizárólagos része legyen a tévé. Elég, ha csak kiegészítő. Innen ered a Wii U tabletszerű kontrollerének ötlete.

Kezében a Wii U fekete kiadása. Elegáns gépnek tűnik és nem is olyan otromba, mint tavaly tűnt. Jót tett neki az újratervezés. Mijamotó szerint azonban ez nem csak csicsa, hanem a játékok dizájnjának fontos eleme.

18:06 -- Íme az új Pikmin! Éppen demózzák, szépnek néz ki.


Pikmin 3 bemutató

Új pikminek is lesznek, a pálya rombolható, minden lény külön-külön animált. A kontroller képernyője tulajdonképpen a kamerát irányítja -- Mijamotó szerint ezzel eddig még nem látott taktikai lehetőségek nyílnak meg. A játék kizárólag a képernyővel is irányítható.

Mijamotó fontosnak tartja, hogy a könnyedebb játékok is kellő kihívás elé állítsák a játékosokat. A Pikmin 3 ennek eleget tesz majd. A show után ki is lehet próbálni a játékot.

18:11 -- Reggie a színpadon. Lila pikminnek érzi magát -- ki tudja, mit ért ez alatt. Amúgy mindenkinek köszön, neked is szia, Reggie!

18:15 -- Videón a Wii U gamepad. Stylus is jár hozzá, impresszív.


Wii U: Íme az áttervezett gamepad!

23 játékot ígér a Wii U-ra! Wow! Sőt, ezek egy része játszható lesz a kiállításon.

A Wii U-ban lesz Hulu, Netflix és YouTube -- de most csak a játékokon lesz a hangsúly, mert Reggie szerint nem lehet mindent egy kósza órába belezsúfolni. Kéri, hogy kövessük Twitteren és Facebookon, mert egész héten lesznek bejelentések.

"Izometrikus játékélmény" -- a Wii U legfontosabb újdonsága, melynek lényege, hogy a kontroller egy külön gép. A Wii U egyszerre két gamepaddel jön, egyszerre kezeli őket, de most csak az egypados bemutatókat nézhetjük. Giroszkóp, mozgásérzékelő, sztereó hangszórók... minden van a tableten, ami csak kell.

18:19 -- Az új online rendszer bemutatója. Van barátlista, személyes infók stb... Nem rossz, bár annyira nem nagy szám. A Miiverse működik mobilon, PC-n, tableten és 3DS-en.

18:20 -- Reggie szerint a rajongók állandóan Marióért sírnak. Csak nem?


Super Mario Bros. U bemutató

Super Mario Bros. U! Beépített Miiverse funkciókkal. Épp most mutatják be. Tulajdonképpen egy HD-s Wii játék. Aranyos, kellemes, 2D-s... semmi különös, de a rajongóknak pont ez kell. Reggie szerint a tévéről simán lestreamelhetjük a játékot a kontrollerre. A barátaink a Miiverse segítségével képesek segíteni a játékunkat -- letehetnek elénk új platformokat például.

18:24 -- Batman: Arkham City! Harley a képernyőn!!!


Batman: Arkham City - Armored Edition prezentáció

18:25 -- Batman: Arkham City - Armored Edition. Wii U-s opciók. Videón mutatják épp, elég jópofa.

Újratervezett Batarang és speciális harcrendszer. Mindent a kontroller képernyőjén csinálunk. A grafika mondjuk érintetlen, a PC-s változatot idézi.

18:29 -- Scriblenauts Unlimited bemutató jön.

Már megy is a trailer. Kedves, cuki, ahogy kell. HD-s a grafika, na ne. A Wii U-val rajzolt tárgyakat megoszthatjuk a barátainkkal. Lesz többjátékos mód is. 3DS-re is jön.

18:32 -- Ez még csak a kezdet Reggie szerint: videómontázs!


Third party montázs

Darksiders 2, Mass Effect 3, Tekken Tag Tournament 2, Trine 2, Ninja Gaiden 3, Aliens... ez igen!

18:33 -- Fitnesz- és táncjátékok. Reggie szerint nagyot léptek előre, pár éve még műanyag zacskókon lépkedtünk. Reggie szerint még az E3-on is röhögött a közönség... de ma már nem!

18:34 -- Wii Fit U! Trailer. A kontrollert a földre téve ugrálhatunk, vagy valami ilyesmi. Kicsit bizarr, erre azért jobb a Kinect. Öt minijáték van, a bobos elég jónak tűnik.


Wii Fit U

18:37 -- Reggie arról beszél, hogy ma már mindenki rocksztár akar lenni. Hát persze, a zenés játékok most sem maradhatnak ki. A Singben "mindenki játszik", azaz énekel. A Wii U írja ki a szöveget.


Sing (egyelőre munkacím)

"Hey, I just met you and this is crazy..." Jaj...

18:39 -- Na, végre a 3DS-ről is szó esik.  De nem ma (ezt most Vin Disel hangján). Holnap keleti parti idő szerint este hatkor lesz egy 3DS bemutató, egy rakás új játékkal. Most csak egy Mariót mutatnak, amiben az arany áll a középpontban. Még Mario is aranyból van. Csak nem gyűlt össze túl sok a Nintendo pincéjében a Wii miatt? Megjelenés augusztusban.

18:42 -- Paper Mario Stickes Star 3D-ben. Aranyos. Szintén 3DS.


Paper Mario Stickes Star trailer

18:43 -- Luigi's Mansion 3DS-en. Tavaly csak egy trailer volt, most már ingame anyag van belőle. Új szellemek, új házak, azaz minden nagyobb és több. Karácsonyra várható.

Egyelőre ennyit a 3DS-ről, a többit holnap. Lesznek third partyk is, el is kélne pár jó. Castlevania, Epic Mickey, Scribblenauts, Kingdom Hearts... videók ízelítőnek.


3DS montázs, szintén third partyk

18:46 -- Jön a LEGO City is, éppen videót mutatnak róla.A Wii U kontrollere itt is inkább kiegészítő infókkal lát el. Hiába, kell még egy kis idő, hogy ez kiforrjon. Lesz egyébként 3DS-es verzió is, igaz, az egy teljesen más játék.

18:50 -- Ubisoft, Yves Guillemot a színpadon!

A francia cég feje szerint a Wii U legfontosabb újítása a közösségi hálózat, amivel összefogja a játékosokat."A Wii U egy forradalom, azért jöttem, hogy megköszönjem nektek!"

Xavier Poix veszi át a szót. Mutat is egy kis Just Dance 4-et Reggie-nek. Élő táncosok ugrálnak a játék karaktereinek megfelelően. Reggie született bábjátékos, legalábbis Xavier szerint.

18:54 -- Zombie U bemutató! A trailer tanúsága szerint a kontroller az egyetlen eszközünk a túlélésre, igaz, mindent magába is foglal. A grafika... nem rossz. A játék kipróbálható a kiállításon.

Egy speciális funkciónak hála a Wii U kamerája zombivá változtathat bennünket. Reggie már francia vacsira vágyik.

18:56 -- Assassin's Creed 3, Rayman, The Avengers: Battle for Earth, Rabbids... újabb videómontázs.

18:58 -- Nintendo Land -- a Wii U saját Wii Sportsa, benne az Animal Crossinggal.

Ismét pár japán úr beszél. Szerencsére van tolmács.

A Nintendo Land tizenkét játékot foglal magába, ebből most öt van az E3-on. Egyikük egy apró Zelda játék. Helyette persze a Takamaru's Ninja Castle-t prezentálják. Hát... ők tudják.

A Nintendo Land tulajdonképpen egy virtuális vidámpark 9-től 99 éves korig, Miiverse támogatással. Ezt este mutatják be a fejlesztői kerekasztalnál, szóval ja, mi nem sokat tudunk meg most.

Szegény Luigit nagyon szívatják a szellemek, a 3DS-es Luigi's Mansion mellett lesz egy azonos című többjátékos minijáték is a Nintendo Landben. Valaki szellemet játszik, a többiek embereket. Élőben demózzák, de nem izguljuk halálra magunkat.


Nintendo Land: Luigi játékmenet-prezentáció

Ha nem aludtatok még el, ennyi volt a Luigi's Ghost Mansion bemutató. Akik kint vannak, játszhatják, hát, sok sikert. Még egy trailer a Nintendo Landnek, elvileg az utolsó. A géppel együtt jön év végén.

19:10 -- Reggie megint magukat promózza, kövessük őket itt is, ott is. Lehet nézni, ahogy mások játszanak a Wii U-val. Remek.

19:11 -- És ennyi, Reggie elköszön, reméli, hogy tetszett nekünk a show. Még egy utolsó Nintendo Land bemutató (most már tényleg), és búcsúzik a konferencia.

19:13 -- Hoppá, Ivata megjelent a képernyőn! Újabb anyagokat mutatnak arról, hogy miket tud majd a Wii U. Panorámakép, mozgásérzékelés... szóval értitek.

Hát ennyi lett volna a Nintendo E3-as sajtóbemutatója. Sajnos sem a gép hardveréről nem beszéltek, sem arról, hogy az állítólag olyan fontos hardcore réteget mivel édesgetik magukhoz.

Köszönjük, hogy velünk tartottatok! A cikket folyamatosan frissítjük a különböző hivatalos videóanyagokkal.