Többen jeleztétek kommentben, hogy cikkünk folytatására is kíváncsiak lennétek -- nem mellesleg sok olyan címet említettetek, amit az előző írásból hiányoltatok. A mostani írásban leginkább olyan játékokat szedtünk össze, amelyekben márkák kabalafigurái kerülnek előtérbe egy-egy kaland erejéig, például a Cheetos Chester nevű gepárdja, vagy a sokatok által hiányolt Cool Spot.

Cool Spot (multiplatform, 1993)

A stílusosan csak Cool Spotnak nevezett pötty a 7Up kabalája, aki a lazaság fogalmát egészen új dimenziókba repítette, lévén egy napszemcsis, kezes-lábas lényről van szó. A Virgin Games egy platformjáték hősévé tette 1993-ban, ami amellett, hogy rendkívül szórakoztató volt, kiváló zenéje miatt több díjat is bezsebelt. Széles körben való ismertsége annak is köszönhető, hogy megjelent a legtöbb akkoriban ismert platformra, így Segára, Game Boyra, Amigára és 1994-ben DOS-ra is. A játékban Cool Spotot irányíthatta a játékos, akinek feladata cool pontok összegyűjtögetése volt, miközben buborékokkal likvidálta az ellenfeleket. Elegendő pont összegyűjtésével megnyílt egy bónuszpálya is, ahol betűket lehetett összeszedegetni, ezekből pedig verziótól függően állt össze az „UNCOLA” vagy a „VIRGIN” szó: az előbbi a 7Up szlogene, az utóbbi pedig a fejlesztőcsapat neve. A Cool Spotot követte egy folytatás is, a „Spot Goes To Hollywood”, ami Sony Playstationre jelent meg 1997-ben. Ez már nem az oldalscrollozással, hanem az izometrikus nézettel kacérkodott, és sokan nehezményezték a szokatlanul nehéz irányítást.

Chester Cheetah: Too Cool to Fool (SNES, Mega Drive, 1992)

A Cheetos is hasonlóan menő és napszemüveges kabalával büszkélkedhet már régóta: Chester, a gepárd szintén főszerepet kapott egy 1992-ben megjelent platformerben. Chester ugyan nem menőségpontokat gyűjtött, de ehelyett saját motorral büszkélkedett, amit a gonosz Mean Eugene elkobzott tőle, míg ő békésen hesszelt az állatkertben a többi állatkával. Ami ennél is rosszabb, hogy ripityára törte a szerkezetet, így a játékos feladata az volt, hogy Chesterrel az állatkertben kalandozva összegyűjtögesse az elhullott darabokat, melyből mindegyik pályán egyet rejtettek el.

M.C. Kids (multiplatform, 1992)

Egy szép napon, mikor a gyönyörű kék eget is csak a McDonald's felhők takarták, Ronald McDonald varázstáskáját ellopta a gyalázatos Hamburglar (találó szóvicc: a "burglar" szó angolul rablót jelent). Így a gyerekbőrbe bújt játékosra várt, hogy megmentse az aznapi happy meal menüt. A pénzérméket stílusosan M betűk helyettesítették, és stílusa kísértetiesen emlékeztetett a Super Mario Bros. 3-ra, de Angry Video Game Nerd videóját elnézve nem maradt le sok mindenről az, akinek még nem találkozott vele.

Donald Land (Famicom, 1988)

Az MC Kidstől eltérően a Donald Land egy sokkal élvezhetőbb, puzzle feladványoktól mentes, és végtelenül egyszerű platformer volt. (Bár egyes főellenségek sokkal inkább emlékeztettek egy horrorfilmre, mint barátságos gyerekjátékra.) Viszont egyetlen háttérzenéje volt: mindvégig a klasszikus MCDonald's téma csendült fel, amit az 1980-as években a japán tévécsatornák unalomig ismételtek. Főhőse immáron Ronal McDonald személyesen, aki érdekes módon almákkal fegyverkezve indult ellenségei ellen, hogy ledobálja őket. Természetesen mi mást gyűjtögetett volna össze, mint hamburgereket, 100 darab begyűjtéséért cserébe a játékos egy bónuszpályát kapott. Olyan McDonald's karakterek szerepeltek benne, mint Mayor McCheese, Fry Guys, Officer Big Mac, és a szinte közellenség státuszban feltüntetett, hamburgereket lopkodó Hamburglar.

Big Bumpin’ (2006, Xbox)

Meg kell említenünk a másik neves gyorsétteremláncot is: a Burger King nevéhez három játék is fűződik, egyik a Big Bumpin', ami mellé a Burger King egy menüt is adott. Bár időben sokat ugrottunk (2006-ra), ezzel az advergame-mel az Xbox és Xbox 360 felhasználók futhattak össze. A játék egy dodzsemszimulátor, olyan Burger Kinghez fűződő figurákkal, mint a csirke, a modell Brooke Burke, és maga Burger King. A játékosok powerupokat gyűjthetnek be a különleges erőkért, a különböző témákra épülő pályák pedig akadályokkal voltak borítva. Összesen négyen játszhatták, Xbox Live segítségével akár nyolcan is, és a Burger King legjobban fogadott játékává vált -- 7/10-es értékelést kapott a GameSpottól.

Ráadás: COLGATE game

És befejezésképp egy olvasónk által ajánlott igazi cukiság, hogy senki se felejtsen el mindezek után fogat mosni!

Van még a tarsolyotokban olyan játék, ami advergame-nek minősül? Ha igen, ne átalljátok megosztani velünk a kommentek között!