Sok játék eleve úgy jön ki, hogy a rajongók a későbbiekben hozzátehessék saját ötleteiket hőn szeretett játékukhoz - ilyen például a Half-Life, a Battlefield, vagy a Total War sorozat is. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ezek a modok és kiegészítők unalmasak, egy-két fanatikus életképtelen próbálkozásai csak. Közelről sem; gondoljunk a Counter-Strike-ra, ami szintén csak egy Half-Life modnak indult, mára viszont a világ vezető multiplayer FPS-évé vált.

Hogy mit is hívunk modnak, teljesebb nevén modifikációnak? Olyan applikációkat, amelyek a fejlesztők játékaira épülve kisebb-nagyobb változtatásokkal teljesen új értelmet adnak az alapműnek.
 
Hogyan is jön ez most ide? Mint a PGO frissen igazolt tollnoka igyekszem benneteket minél jobban bevezetni ebbe a méltatlanul elhanyagolt világba. Megpróbálom minél több és jobb moddal feltölteni az így is elég bő adatbázist, magyar nyelvű leírásokkal, tesztekkel, hírekkel. Csapjunk a lecsóba!


Insurgency - avagy mit bír a Source-motor?

Nem lepődnék meg, ha egyszer az egyik boltban az Insurgency vigyorogna rám a polcokról, mint a legújabb multiplayer FPS. A fejlesztőcsapat tényleg kihozott mindent a Half-Life 2-t hajtó Source-motorból. A játék talán a legjobban sikerült és legrealisztikusabb HL2 mod. A közel-keleti incidensbe csöppenünk, amolyan battlefieldes módon. A koncepció a fejlesztés kezdetén az volt, hogy egy olyan modern harctereken zajló multis játék jöjjön létre, amely a lehető legjobban igazodik a valósághoz. Az ötlet egy volt katona fejéből pattant ki, és ő felelt elsősorban a realitásért is.

Mit is mondhatnék még az Insurgencyről? Körülbelül olyan róla mesélni, mint az építészetről táncolni: egyszerűen ki kell próbálni; utána ne lepődj meg, ha kidugod az orrod a monitor mellől, és minden sarkon figyelni fogod, hogy honnan leshet rád egy tálib. A képek magukért beszélnek.

Jelenleg az 1.1-es bétaverzió él, de még az idén napvilágot lát a 2.0-ás változat is, ami talán még keményebb lesz, mint a mostani. Ígérem, nem marad szó nélkül!

Egy elhanyagolt világEgy elhanyagolt világEgy elhanyagolt világ

Dystopia - Jack in! Kick Ass!

A most bemutatott modok közül ez a szívem csücske - hogy miért, arra később még visszatérek. Az első tényleges verzióját több demó és béta előzte meg, ami már elég szép tábort toborzott számára. A Dystopia a távoli jövőbe kalauzolja a játékost, egy igazán hangulatos környezetbe, de közel sem annyira kidolgozott és látványos világba, mint a fent említett Insurgency. Akkor miért is szeret bele az ember? Egyszerű a válasz: marha hangulatos. A játékmenete igazán egyedülálló: két szálon fut a harc egyszerre, egymással párhuzamosan. A „való világban” a megszokott team deathmach játék - öld az ellent, ahogy bírod - zajlik, de emellett ott van a kibertér szürrealista díszlete, amelyben a külvilágban küzdő csapattársaidat kell segítened, ám ez nem olyan egyszerű, mert nem csak egyedül vagy bent, és az ellenfél „deckerei” nem veszik jó néven, ha a cuccaikhoz nyúlkálsz.

A játékot most is fejlesztgetik apránként, bár a javítások egy ideje elmaradtak, de a fejlesztőcsapat még él és köszöni jól van. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a nemrégiben lezajlott rajongó pályázat, melynek célja az volt, hogy a játékosok ötleteit is begyűjthessék a készítők.

Bővebben nemsokára...

Egy elhanyagolt világEgy elhanyagolt világEgy elhanyagolt világ


Minerva: Metastasis - ha már meguntad az Episode Two-t

Három a magyar igazság, úgyhogy legalább egy triumvirátust hozzunk össze így elsőre! Végezetül egy szólista (single player) Half-Life 2 modot választottam azoknak, akik már rongyossá játszották az Episode Two-t, vagy még nem sikerült hozzájutniuk.

Persze ne gondoljon itt senki világmegváltó játékra, semmi újdonság nincs benne - a Half-Life univerzumba viszont kiválóan illeszkedik. Semmi nem fog újszerűen hatni, sőt még a sztori sem sem a legütősebb, de mégis az egyszemélyes fejlesztőcsapat egy nagyon szórakoztató játékot hozott össze, kifejezetten azoknak, akik imádják a Half-Life-ot, és szeretnének egy kis változatos combine-hentet. Egy-két órára le fogja őket kötni, és akkor már ott is vagy, mint az Episode One-nal...

Egy elhanyagolt világEgy elhanyagolt világEgy elhanyagolt világ


Utószösszenet, vagy mi a szösz...

Most három Half-Life 2 modról volt szó, de ne ijedjen meg senki, sokkal változatosabb ez a világ, mint azt hiszitek! De mára ennyit, és hogy kellően közhelyes legyek: ez a vég még csak a kezdet...