• 94 éves korában elhunyt Monty Norman musical- és filmzeneszerző
  • Cliff Richardnak és Bob Hope-nak is írt dalokat a brit komponista
  • Leghíresebb munkája a James Bond széria 1962-es főcímdala

John Williams nemrég elárulta, hogy visszavonulását tervezi a mindennapos munkától, éjjel érkezett azonban egy sokkal szomorúbb hír a filmzenék kedvelőinek. Rövid betegséget követően elhunyt Monty Norman, a James Bond széria ikonikus dallamának komponistája. A kilencvennégy éves korában távozó művész litván zsidó bevándorlók gyermekeként született Londonban. Pályáját varieté műsorok énekeseként kezdte, olyan komikusok és színészek között lépett színpadra, mint Benny Hill vagy Peter Sellers.

3008.jpg
(A kép forrása: The Guardian)

Eleinte színpadi zeneszerző volt, Expresso Bongo című darabját az első rock and roll musicalnek tartják, de írt számokat is például Cliff Richardnak és Bob Hope-nak. A filmiparban a hatvanas években dolgozott. Leghíresebb mozgóképes munkája az első James Bond epizód volt. 1962-ben Cuby Broccoli producer felkérésére szerezte az ikonikus dallamot, a legendás záróakkorddal, ami aztán olyan sikeres lett, hogy a Dr. No óta is a sorozat főcímdala maradt.

„Bond sármja, titokzatossága és kegyetlensége – mind benne van abban a néhány hangban” – beszélt saját szerzeményéről. További híres munkái közé tartozik a The Two Faces of Dr. Jekyll című 1960-as Hammer horror zenéje, illetve a Broadway színpadán is bemutatott Songbook című 1979-es musical. Nyugodjon békében!