• 75 éves korában kaliforniai otthonában elhunyt Ivan Reitman
  • A komáromi születésű, Kanadában nevelkedett művész zenei pályára készült
  • Ő rendezte a Szellemirtókat, az Ovizsarut, az Ikreket és a Csak szexre kelleszt

Szombat éjjel kaliforniai otthonában, hetvenöt éves korában álmában elhunyt a legendás rendező, író és producer, Ivan Reitman, közölte családja. Az örökké vidám direktor 1946-ban született Komárom elcsatolt részén, zsidó családban. Édesanyja túlélte Auschwitzot, míg apja az ellenállásban tevékenykedett. Szüleivel végül 1950-ben menekültek a kanadai Torontóba. Ivan eleinte énekelt és 1969-ben zenei diplomát szerzett, de már fiatalkorától rövidfilmeket rendezett. Első kisköltségvetésű vígjátékai után 1979-ben indult be karrierje. A Bill Murray főszereplésével készült Dilibogyók után egy évtizeden keresztül nem tudott hibázni és sikert sikerre halmozott.

Szintén Murray-vel és Harold Ramis-szel forgatta a Bombázók a seregnek című 1981-es háborús vígjátékot, de nevéhez fűződik a Robert Redford, Debra Winger és Daryl Hannah főszereplésével készült 1986-os Törvényszéki héják című bűnügyi romkom. Legnagyobb sikerei az Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett 1990-as Ovizsaru, a Schwarzi és Danny DeVito ikonikus párosát megteremtő 1988-as Ikrek, illetve a Szellemirtók epizódjai voltak. Az 1984-es és 1989-es filmek után tavaly producerei felügyelete és fia, Jason Reitman rendezésében látott napvilágot a harmadik rész.

ghostbusters-dan-aykroyd-rick-moranis-and-ivan-reitman.jpg
(A kép forrása: Screen Rant)

Az ezredforduló után már kevesebb sikerben volt része, jóllehet a 2011-es Natalie Portman és Ashton Kutcher főszereplésével készült Csak szexre kellesz máig gyakran idézett opusz. Utolsó rendezése a 2014-es Újoncok napja című sportfilm volt, de készült további munkákra. Nemrég bejelentették például az Ikrek Eddie Murphy-vel kiegészült második részét. Utóbbi rendezése másra hárul majd, ám Ivan Reitman szelleme ott őrködik a produkció felett. Nektek melyik a kedvenc filmetek tőle?

123244079gettyimages-1353504563.jpg
(A kép forrása: BBC)