• A Vadert alakító David Prowse forgatókönyvében nem szerepelt a híres mondat
  • Vader mondatát az őt utószinkronizáló James Earl Jones mondta el
  • A szkriptet más ereklyékkel együtt elárverezték

Nemrég írtunk arról, hogy elárverezik David Prowse A birodalom visszavág munkálatai során használt forgatókönyvét. A tavaly elhunyt színész saját példánya megerősíti azt a régi szóbeszédet, miszerint a forgatás alatt tényleg nem mondták el a színészeknek a nagy mondatot, amiből kiderül, hogy Darth Vader Luke apja. „Luke, mi leszünk a leghatalmasabbak a galaxisban. Mindent megkaphatsz, amit csak akartál… Ne ellenkezz… Ez a sorsod” – olvasható a szkriptben. Prowse túl finomnak ítélt brit kiejtését azonban James Earl Jones szinkronhangjára cserélték az eredeti trilógiában, így történhetett, hogy a forgatáson nem hangzott el az igazság.

httpcdncnncomcnnnextdamassets210420124602-02-empire-strikes-back-script-story-body.jpg
(A képek forrása: CNN)

Az ereklye értékű dokumentumot a keddi Star Wars napon (May the Fourth) bocsátották árverésre. Eredetileg 2500-4000 fontra (1-1,7 millió forint) becsülték a könyv árát, ám ennek tízszereséért, 23 ezer fontért (9,5 millió forint) kelt el. További tételt jelent Vader sisakja, ami 2200 fontért (909 ezer forint) talált gazdát, Alec Guinness aláírt fotóját pedig, amelyen Obi-Wan Kenobi jelmezében szerepel, 3100 fontért (1,3 millió forint) vette meg egy rajongó. A híres jedi fénykard prototípusáért további 9000 fontot (3,7 millió forint) fizettek az aukción, míg Carrie Fisher és Mark Hamill aláírt fotója 11 ezer fontot (4,5 millió forint) és 15 ezer fontot (6,2 millió forint) ért. Utóbbi különlegessége, hogy Hamill azt Prowse számára így dedikálta: „Davidnek – Te örökké Vader apa leszel számomra”.

Az aukció bevételéből a brit Alzheimer Kutató Intézet részesült, mivel a halála előtt egy évtizeden át Alzheimer-kórban szenvedő sztár családja úgy döntött, hogy ezzel támogatja az intézet kutatásait.

httpcdncnncomcnnnextdamassets210420093658-01-david-prowse-darth-vader.jpg

Forrás: MTI