Újabb Star Wars animációs sorozat indult útjára, amely ráadásul az ős-széria, A klónok háborúja szellemi örököse, sőt azt is nyugodtan rá lehet sütni, hogy folytatása. Olyannyira, hogy a Victory and Death című epizód után nyugodtan elkezdhetjük a The Bad Batch első epizódját, a 70 perces Aftermath-et. Persze a rész nem ugyanott veszi fel a fonalat, ahol A klónok háborúja elejtette, hiszen ezúttal nem Ahsoka Tano és Rex százados, hanem a 99-es klón osztag, azaz Bad Batch szemszögéből láthatjuk, hogyan lett a Köztársaságból Galaktikus Birodalom.

Testvérek egy életre

A Bad Batch öt klónt takar, akikkel A klónok háborúja utolsó évadának első négy részében találkozhattunk. Név szerint Hunter, Tech, Wrecker, Chrosshair és Echo. Négyen közülük különleges klónok, ugyanis a kaminoiak jobban módosították őket, mint az átlagos klónokat, így fizikailag és szellemileg is jobban eltérnek Jango Fettől, mint testvéreik. Az ötödik tag, Echo pedig az egykori Domino-osztag utolsó életben lévő, bár eléggé megtépett tagja, hiszen inkább gép, mint ember, miután egy robbanásban súlyosan megsérült.

A Bad Batch kiindulópontja természetesen a 66-os parancs és az azt követő átszerveződés. Míg a klónok az inhibitor chipnek hála gyorsan adaptálódnak az új helyzethez, a 99-esek génmódosításuk miatt nem ilyen rugalmasak, és megkérdőjelezik a parancsokat, illetve a Birodalom sem tetszik nekik. A helyzet akkor válik kritikussá, amikor Tarkin admirális a Kaminóra érkezik, hogy értékelje a klónok hatékonyságát, és persze a Bad Batch megbízhatóságát.

A történet nem túl bonyolult és a végkimenetel – a 99-esek dezertálnak – akkor is előre sejthető lenne, ha a trailerek nem lőtték volna le a poént. Ami a nyitóepizódban érdekes, az a dezertáláshoz vezető út. A klónok léte sokszor előkerült A klónok háborújában, és ezt a vonalat viszi tovább a The Bad Batch is. Ahogy ez az öt katona felismeri, hogy a testvéreikből ugyanolyan érzéketlen gépek lettek, mint azok a droidok, amik ellen éveken át harcoltak, az szívszorító, ahogy az is, hogy mindez a saját csapatukon belül is ellentmondásokat szül.

Mindehhez remekül asszisztál Tarkin, aki a tőle megszokott rideg módon kezeli a helyzetet, illetve a trailerben már feltűnt Saw Garrera, aki egy másik perspektívát kínál hőseinknek. Mindehhez jön az új szereplő, a rejtélyes kislány, Omega, aki sok szempontból a 99-esek motivációs alapja. És mindezt csak fűszerezi a Kamino krízise.

Jól tudjuk, hogy a klónokat a Birodalom nagyon hamar leváltotta a sorozott katonákra, például a rohamosztagosokra. Szóval a kaminoiak, akik a klón seregnek hála anno hatalmat nyertek a Köztársaság Szenátusában, most szembe kerülnek a Birodalommal, mely a továbbiakban már nem kíván üzletelni velük. Ez persze a Kamino fontosságának a csorbulását jelenti – és még ki tudja, mit.

Képek: starwars.com

Nem is olyan apró mellényúlás

A The Bad Batch első epizódja viszont valószínűleg nem azért marad emlékezetes a rajongók körében, mert folytatta A klónok háborúját, hanem mert az első tíz percében teljesen átírt egy korábbi, jól sikerült, sokak számára kedves képregényt. És itt most nem olyan apróságról van szó, hogy Anakin és Ahsoka másról beszél utolsó találkozásukkor, mint egy korábbi könyvben, vagy más Ahsoka fénykardjának a színe. Itt egy hosszabb, emlékezetes eseményt írtak át teljesen. Egyedül a helyszín maradt meg, a napszakon felül a körülmények és még a résztvevő felek is alaposan át lettek variálva.

Mindez azért baj, mert a Disney és a Lucasfilm 2014-ben azzal a céllal törölte el az addigi Expanded Universe-t (kibővített univerzumot), hogy egységes kánont alkossanak, amiben minden film, sorozat, könyv, képregény és játék egyforma szerepet játszik. Mindezidáig néhány apró tárgyi tévedést és A klónok háborúja hetedik évadának jelentéktelen módosításait leszámítva ez működött. Dave Filoni viszont most valamiért úgy döntött, hogy erre az egészre fütyül, és teljesen megváltoztatott egy jelentős eseményt, és ezzel nem teremtett túl jó precedenst.

Mert innentől kezdve bárki mondhatja, hogy ha neki lehet, akkor nekem is. Az egységes kánon meg mehet a levesbe, és onnantól aztán tényleg jogos lesz a kérdés, hogy akkor mi értelme volt a 2014-es döntésnek. Szóval remélhetőleg hangosabb felzúdulás követi majd az esetet, és Filoni körmére néznek, s jelzik neki, hogy ilyet azért többé ne csináljanak. Mert ez, és az esetlegesen ezt követő hasonló változtatások ki fogják csapni a biztosítékot a rajongóknál.