Bár az Érdekességek…-rovat Obo személyes szemétdombja, most jómagam is kapirgálok rajta egy keveset. És bár nem hiszem, hogy gyémánt félkrajcárt lelek, azért pár jópofa dolgot csak megosztok veletek az elmúlt hét eseményeiből.

A hét videója

Biztos ti is eljátszottatok már a gondolattal, milyen lenne egy nap úgy élni, mint egy videojáték főszereplője. Hisz a játékokban minden olyan egyszerű és logikus, holott a valóságban néznének egy nagyot a járókelők, ha mondjuk hangos „Jó lesz még ez valamire!” felkiáltással elkezdenétek belegyömöszölni egy postaládát a nadrágotokba, esetleg mindenkit megkérdeznétek, hogy „Mi hír mostanában errefelé?”. Nos, a YouTube-on TCVx néven ismert amatőr videókészítő most megmutatja, ő hogy élné meg gyermekkora egyik kedvencét, a Banjoo-Kazooie című, Rare által fejlesztett, egyébként zseniális platformjátékot -- bizony, volt idő, mikor a csapat nem csak tragikus minőségű Kinect-játékokat gyártott sorozatban.

Csakhogy nem kell feltétlenül vicces videókat keresni ahhoz, hogy élőben is videojáték-szerű élményben legyen részünk. Elég, ha beruházunk a Google Glassnek nevezett, kamerás és HUD-os szemüvegkütyübe. A lenti videóban például azt láthatjuk, amint a keresőoldalból multivá duzzadt cég munkatársa, Josh Armour gokartozik. Hát nem pont olyan, mintha egy nagyon élethű szimulátor játékmenet-felvételeit néznénk?

És még egy kis virtuális valóság: a Virtuix nevű cég Omninak keresztelt mozgásérzékelőjével, és a Rift VR-sisakkal még a Team Fortress 2 komolytalan összecsapásai is húsba markoló közelségbe kerülnek hozzánk – kár, hogy a cuccok nem lesznek olcsók, ha egyszer végre megjelennek, a helyigényről már nem is beszélve.

Sokak álma, hogy egy nap a semmiből meggazdagszanak. Nos, nekik lehet érdemes kilátogatni a közeli bolhapiacra, hátha akad valaki, aki egy halom ócska, semmire sem jó régi játékot próbál rásózni a nézelődőkre. Előfordulhat ugyanis, hogy a nagy halom kacat mélyén igazi ritkaságra bukkanunk. Így járt az az észak-karolinai nő is, aki 7,99 dollárt fizetett egy helyi kisboltban egy régi NES-es cartridge-ért. Csakhogy ez nem akármilyen játék volt: az 1987-es Stadium Events egy példányát szerezte meg, méghozzá dobozostul, kiváló állapotban! Jelen formájában a játék úgy 15 ezer dollárt ér -- ha bontatlan lenne, senki sem tudja, mennyiért menne el, az eddigi egyetlen fóliás Stadium Eventsért viszont közel 42 ezret adtak az eBayen.

Érdekességek a hétvégére -- Virtuális valóságok

Emlékeztek még a Star Wars Uncut című projektre? Nem? Sebaj, úgyis itt a folytatás. A The Empire Strikes Back Uncut lényege, hogy bárki újraforgathatta a legendás Birodalom visszavág című film egy-egy jelenetét, olyan megoldásokkal, ahogy csak akarta, az Uncut szerkesztői pedig ebből vágják össze a teljes mozit. Alant az első (és utolsó) trailer látható, érdemes megnézni, akkor is, ha feláll a szőr a hátadon a Csillagok háborújától.

A listakirály Cracked.com ismét összeállított egy videojátékos listát, nevezetesen a hat legkiakasztóbb videojáték-befejezésről. Na, nem kell megijedni, nem a szokásos Mass Effectes felsorolást kapjuk, hanem egy sokkal rendhagyóbb mixet, melynek egyik legfelkavaróbb, és egyben legérthetetlenebb része a Tekken 5 Lee Chaolan outro -- kizárólag erős idegzetűeknek ajánljuk... vagy jobban meggondolva még nekik sem.

Kíváncsi vagy, hogy reagál 10 ezer iPhone 5, ha dominónak használjuk őket? Megnyugtatásodra eláruljuk, hogy nem vagy egyedül: az Aatma Studio szakembereinek is eszébe jutott a dolog, s a gondolatot tett követte. Íme:

Érdekel a kontrollerek evolúciója? Ha igen, ezt a képet neked találták ki.

És végül zárásként: Sajnos elkerülte a figyelmünket eddig, holott bizonyára van, akit érdekel, hogy Budapesten megrendezésre kerül az 5. retro video- és kvarcjáték kiállítás. A rendezvény ma és holnap tart nyitva, további részleteket a hivatalos Facebook-oldalon és a lenti plakáton láthattok.

5. retro- és kvarcjátek kiállítás