Ugyan az esportok csupán az elmúlt évtizedben indultak globális térhódító útjukra, a sportág fejlődése maga már 70-es és 80-as években kezdetét vette, és a 90-es években elkezdett begyűrűzni a köztudatba. Azon játékosok nevei, akik kivettek egy-egy szeletet az úttörés tortájából, legtöbbször a feledés homályába vesztek, ám szép számmal akadnak olyanok is, akik elérték a legenda státuszt a maguk respektív közönségében. Ma utóbbiakról fogunk beszámolni nektek és megnézzük, honnan indultak és hová jutottak.

Fatal1ty

Fatal1ty, azaz Johnathan Wendel nevét nem csak a Mortal Kombat rajongók ismerhetik, hanem azok is, akik annak idején figyelemmel kísérték a kompetitív Quake-et. Karrierje 1999-ben kezdődött, alig 18 éves korában, amikor Quake 3 Arena játékos lett. Még a története is kellően mesébe illő, hiszen a kezdetekkor, ahogy azt minden törődő szülő tenné, édesapja nem volt biztos abban, hogy a fia bármit is elérhet egy gaming témájú foglalatossággal. Johnathan azonban meggyőzte az öreget, hogy adjon neki egy esélyt. A fiú összecuccolt, kiutazott a Dallasban megtartott Cyberathlete Professional League-re, ahol 3. helyezést ért el. Miután hazaérkezett és bemutatta otthon a nyereményéül szolgáló 500 dollárról szóló csekket, a család minden további rendezvényen való részvételre az áldását adta. Minden úgy törtét, mintha azt egy filmben látnánk, azonban a stáblistára még várnunk kell.

Fatal1ty

A mese a Quake 3-mal kezdődött, azonban a „brand-hűség” kifejezést nem Fatal1ty-re szabták: Wendel a Quake mellett meghódította a Doom 3, az Alien vs Predator, az Unreal Tournament 2003, a Painkiller, a Call of Duty és a Counter-Strike Source mezőit. 72 tornán vett részt, melyből 64-et dobogós helyezéssel zárt és aktív évei alatt mintegy 450 000 dollárt nyert, mellyel világrekordot döntött. (A rekord 2013 novemberében dőlt meg, amikor egy Starcraft játékos, nevezetesen Lee Jaedong, átvette helyét a dobogó tetején.) Karrierje folyamán összesen 12 alkalommal koronázták világbajnokká, az esport elit legtetején kötött ki, helyet kapott az International Video Game Hall of Fame-ben, életmű díjat kapott, de még a populáris média is felkapta a sztoriját. A Forbes, a BBC és a New York Times is foglalkozott az életútjával, valamint az MTV True Life című adásának egy gaming témájú epizódjában is feltűnt, mely során bemutatásra került életének egy rövidke része.

Annak ellenére, hogy visszavonult a versenyzéstől, ma sem tűnt el teljesen. Létrehozta saját brandjét és nyereményét önálló cégének megalapításába fektette. A Fatal1ty Inc. egy számítógépes kiegészítőket és perifériákat gyártó vállalkozás lett, amely főként fejhallgatókkal és egérpadokkal foglalkozik.

fatal1tyfirsttothepci.jpg

Nyereményét azonban nem csupán saját célokra használta fel, régebben versenyeket is szponzorált, hogy a fiatalabb új tehetségeknek is megnyíljon a lehetőség arra, ami neki megadatott. Azonban a világméretű támogatók, cégek megjelenésével felhagyott ezzel a tevekénységével. A szponzorálást felváltotta az esport nagykövetként betöltött szerepe. Jelenleg rendezvényről rendezvényre jár, miközben beutazza a világot és a tapasztalatairól beszél sok egyéb más mellett.

Chu

Chu neve főként azért került ide, hogy alkalmunk nyíljon beszélgetni a Heroes of Newerth-ről, arról a játékról, amely az elsők között ülte meg a mobák esportos dominanciájának hullámját. A HON-t 2005-be első ízben a játék engine-jére fókuszálva kezdte el fejleszteni a S2 Games, majd fokozatosan építkezve 2010-ben kiadták a teljes változatot. Eközben, akárcsak az akkor még kizárólag Warcraft modként létező Dota és a már teljes kapacitásban működő League of Legends, teret nyert magának az esportok között. A tornák csábító nyereményalapjai sok Dota játékost vonzottak magukhoz és hamar kialakult egy stabil játékosbázis, mind publikus, mind pedig professzionális területeken. Ebben az időszakban „nevelődtek ki” azok a playerek és talentek, akiket a mai napig produktív szerepkörökben láthatunk akár a játékosként, akár pedig megmondóemberként vagy casterként.

Na de akkor most tértjünk a lényegre. Jae-Hyung Park, ismertebb nevén Chu vagy Chu8, egy legendás Heroes of Newerth játékos. 2010-ben a HON Dendijeként vált ismerté, melyet messzi földön híressé vált agresszív és domináló stílusa miatt aggattak rá. Chu világéletében solo mid játékos volt, méghozzá az a fajta, aki a mérkőzéseken belül csaknem egymaga elvitte a hátán a teljes csapatát.

Kezdetben egyaránt dotázott és HON-ozott, majd végül az utóbbinál kötött ki. Tehetségére hamar felfigyeltek és 2010-ben már az Evil Geniuses színeiben játszva járt tornákra, később pedig igazi áttörés hiányában elváltak útjai a csapattól. Chu azonban kiszállását követően nem csak az EG-t hagyta ott, de a HON szcénának is búcsút intett. Annak érdekében, hogy megpróbálkozzon betörni a League of Legends profijai közé, csatlakozott a Team SoloMid-hez, ellenben ott sem vesztegette sokáig az idejét. Saját teamet alapítva visszatért a gyökereihez és ismét HON-ozni kezdett. A csöppet sem ego-szagú Chu’s Team nevű csapatával dömperként söpörték el a versenytársaikat és többek között megnyerték az októberben rendezett Devastation 2011-et, melynek összdíjazása 5 millió dollár volt.

chu-the-gathering-2011.jpg

Mindeközben ugyanezen év augusztusában a The International első iterációjával beindult a Dota 2 szekere, és profi mobások tömkelege pártolt át tömegesen a Valve játékához. Ezidőtájt Chu bejelentette, hogy hamarosan ő maga is búcsút int a HON-ban folytatott pályafutásának, és Dota 2 játékos lesz. Ám erre végül ismeretlen okok miatt sosem került sor.

Chu az iskolapéldánya lett annak a profi esportolónak, aki elveszett a tengerben. A 2010-es évek elején a folytonos váltogatást követően huzamosabb időre eltűnt. Mára csak néhány fennmaradt interjú, VOD és öregmotoros HON játékos beszél a tetteiről. Azonban a mai napig bőséggel akadnak olyanok, akik kitartanak mellette. Chu most is aktívan gamerkedik, főként Twitchen streamel Heroes of the Stormot és Hearthstone-t, amiket régi cimboráival j, illetve szólóban játszik, emellett pedig videókat gyárt a YouTube-ra.

BoxeR

Lim Yo Hwan 1998-tól 2012-ig volt aktív StarCraft játékos, méghozzá nem is akármilyen. Az első komoly győzelmét 1999-ben érte el és meghozta a Terran kedvelőknek a várva várt reflektorfényt. Legnagyobb riválisát, YellOwt legyőzve megnyerte első Starleague trófeáját, majd 2001-ben és 2002-ben átgázolt a World Cyber Games mezőnyéhez, amellyel nemzetközi hírnévre tett szert. Pár évvel később aláírt egy 180 000 dollárról szóló szerződést, amelynek összegének méretére korábban nem volt precedens, valamint egy fél millió lelket számoló rajongói klubbot tudhatott magáénak.

boxer-sc.jpg

Utóbbi volt az az időszak, amelyet BoxeR a karrierje csúcsának mondhat. Későbbi eredményeit tekintve hanyatlásnak indult Dél-Korea csillaga, ám még így 11.-ként végzett a 2006-ban a KeSPA által rangsorolt és összeállított egyéni teljesítményeket mutató listán. Ugyanebben az évben kényszerpihenőre kellett mennie, ugyanis megkapta a kötelező besorolási levelét, minek következményeként csatlakozott a légierőhöz. Mintegy 2 és fél év szolgálat után visszatért az esportoláshoz, azonban eredményei kiábrándítóak voltak. A legjobb helyezése a 2009-es e-Stars Heritage League-en elért 3. helyezés volt.

Ugyan BoxeR már túl volt pályafutásának csúcsán, karizmája és megnyerő személyisége továbbra is az élvonalban tartotta őt, ha rajongókról esett szó. Igazi szimbólummá nőtte ki magát és sokszor aggatták rá az „esport Michael Jordanje” jelzőt, ezzel is mutatva, milyen mértékű befolyással bír.

Végül azonban nem azért hagyott fel a StarCrafttal, mert kiégett volna, hanem egészségügyi okokra hivatkozva tette le az egeret. Ellenben játékos szenvedélye nem hagyta nyugodni és a számítógéptől egy másik asztalhoz húzta oda a székét, nevezetesen a pókeréhez. 2013 decemberében aláírt egy szerződést a Fulpot Pokerrel, és első versenyén 8. helyen végzett, amelyet pár hónappal később egy dobogós helyezéssel másodikként szárnyalt túl. Habár a StarCraftban nyújtott kimagasló sikereit nem sikerült megismételnie, jelenleg a koreai összesítés szerint a 16. legjobban fizetett pókerjátékost tisztelhetjük benne.

A szakmai diadalok mellett a magánélete is sínre került. 2016 májusában összeházasodott színésznő kedvesével, Kim Ga Yeonnal, aki korábban életet adott első közös gyermeküknek. (Feleségének első házaságából született akkor még tinédzser éveiben járó lányát is szárnyai alá vette.) A pár 2011 óta papíron hivatalosan házasnak számít, azonban a ceremónia 2016-ig elmaradt.

boxer-wedding.png

Puppey

Mivel a múlt hónapban már szó esett az EG nagyöregéről, Fear-ről, és Dendi történetét valószínűleg azok is ismerik, akik életükben nem játszottak Dotát, ezért egykori csapattársáról, az észt születésű Clement Ivanovról fogunk pár szót ejteni.

Puppey pályafutása Dotával kezdődött és azzal is folytatódott. A Warcraft mod fénykorában az akkor még tinédzser Clement számos olyan csapatban játszott, amelyek rangsorolást illetően a legjobbak között voltak. Itt ismerkedett meg Dendivel és Kuroky-val, akikkel később újra összehozta a sors.

Az igazi áttörést 2011 augusztusában hozta meg számára a végzet, miután júniusban csatlakozott a NaVi Dota 2-es squadjához. Az ő színeikben bezsebelt egy TI győzelmet, majd pár hónappal később a csapat kapitányává vált, és azt követő két TI-on mindkétszer második helyen végeztek. A világ csodájára járt párjátritkító draft-tudásának és zseniális logikájának (ez idő tájt ragasztották rá az „őrült tudós” gúnynevet), viszont ennyi nem volt elegendő Clementnek. 2012 óta ácsingózott egy második TI győzelem után, amitől egyre távolabb került. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor TI 4-en egy siralmas szereplést követően a 7-8. helyen végezve estek ki a mezőnyből.

puppey-ti3.jpg

Álmát kergetve társaival karöltve megalapította a Team Secretet, az egyik, hanem legelső játékosok által menedzselt, szponzoroktól független organizációt. A csapat annyira remekül teljesített, hogy nem volt szükségük külső támogatókra, a nyereményeikből vígan eltartották magukat. Olyannyira jól ment a szekerük, hogy az 5. TI legnagyobb esélyesének kiáltották ki őket, azonban még csak a dobogó közelébe sem kerültek, és a Puppey vezette csapat ismét a 7-8. helyen zárta a ligát. Mind a négy akkori csapattársa otthagyta a Secretet és Clement magára maradt.

Puppey ekkor sem adta fel a reményt, és a Secret új felállással haladt tovább. 2016-ban megnyerték eddigi egyetlen Majorüket Sanghajban, és akadt pár elsőhelyezéses győzelmük, azonban a Secret-hajó gyakorlatilag megfeneklett, már ami a Dotát illeti. A brand kiterjesztésre került és többek között leigazolták a We Run This Place nevű akkor még független női CSGO csapatot, melynek a magyar származású Nylon is tagja volt.

Puppey minél inkább igyekezett rendbe szedni a saját csapatát, annál inkább távol kerül a céljától, és tavaly augusztusban sosem látott mélységet ért el a The Internationales szerepléseit tekintve. Utolsó helyen végeztek. A csapat ismét csaknem teljesen felbomlott, mindössze egyetlen korábbi tag maradt vele, a többiek mind elhagyták a hajót. A mélypont azonban októberben következett.

Egykori csapattársa Jacky ’Eternal Envy’ Mao egy terjedelmes blogbejegyzésben számolt be arról, miként vágták el őt a kiérdemelt pénznyereményének egy részétől, fizetésének kései érkezésről, a shopból befolyó bevételi részesedéstől és Puppey megkérdőjelezendő, harcias viselkedéséről, valamint kétségbeejtő mérteket öltő alkoholizmusáról. Clement a Manila Major alatt és azon kívül is rendszeresen felöntött a garatra, nem gyakorolt, nem jelent meg időben scrimelni a bootcamp alatt, és szóba került egy bizonyos monitoros incidens, mely során Puppey haragjában olyan erővel vágta hozzá a fejhallgatóját a képernyőjéhez, hogy az használatlanná vált.

puppey-frankfurt.jpg

Envy blogbejegyzésén kívül a Secret régi ügyvezetője, a most az OG-t irányító Evany Chang hasonlókat osztott meg a világgal még 2016 februárjában, azonban az ő ügye nem kavart nagy port. Ellenben Jacky vádjait illetően megszólalt egy másik egykori Secret tag, Misery, aki alátámasztotta a fiú állításait.

Puppey a hét elején publikált egy bejegyzést, melyben megköszönte mindenkinek a támogatást és arról is beszámolt, hogy Team Secret igazgatójaként tevékenykedő török ületember, akit a közönség főként csak a keresztnevén, Kemalként ismer, elbúcsúzik az szervezettől. Valamint arról is biztosította az olvasóközönséget, hogy az eddig ki nem fizetett pénzek eljutottak a játékosokhoz. Envy szerint nem ez a teljes igazság, és Puppey a Secrettel egyetemben továbbra is tartozik a számára.

Harvey Dent az A sötét lovagban elhangzott örökérvényű egysorosával élve: „Vagy meghalsz hősként, vagy megéred, hogy bűnözővé válsz." Puppey ikonból lett bukott csillag és olybá túnik ennek a filmnek még koránt sincs vége.