Minden idők talán legsikeresebb horror szerzője szívesen néz filmeket, még ha bizonyos történetek, főleg adaptációk nincsenek is az ínyére. Míg a könyvhöz hű feldolgozásokat méltatni szokta, sőt nemrég örömmel adta Paul Greengrass rendező (A Bourne-ultimátum) kezébe Fairy Tail című művének megfilmesítési jogait, Kubrick Ragyogását általában ott kritizálja, ahol éri, mivel a film nem King eredeti regényének szellemiségét követte. Lássuk a máig dinamikus munkatempóban dolgozó, szimbólumokért és metaforákért megszállottan rajongó, Amerika-kritikus író kedvenc horrorfilmjeit. Sorrend nélkül szedett listába tíz általa dicsért produkciót a Movieweb.

A köd (2007)

Frank Darabont rendező King tetszése szerint ültette mozivászonra a szerző 1980-as regényét. A disztópikus sci-fi-horror során felelőtlen tudományos kísérletek miatt átjáró nyílik a mi világunk és egy másik dimenzió között, ahonnan pusztító lények törnek a Földre. „A történet lezárása szíven üt majd, ahogy az élet is végül” – nyugtázta saját munkáját King.

Hívatlanok (2008)

Bryan Bertino valós eseményeken alapuló, zárt szituációs pszichohorrorjában egy házaspár romantikus éjszakát töltene a férfi családjának nyaralójában. A kellemesnek ígérkező kiruccanást hátom álarcos betörő zavarja meg, akik túszul ejtik a hőseinket.

wp2374732.jpg
(A kép forrása: Movieweb)

Ideglelés – The Blair Witch Project (1999)

Az áldokumentumfilmek sokakat tévesztettek már meg, az Ideglelés is elég hitelesnek mutatkozott a hiszékeny nézők számára. A film „talált videófelvételeket” fűz össze, amiket elmondásuk szerint három főiskolás készített. Az eltűnt diákok amatőr filmjükben a hírhedt blair-i boszorkányt keresték…

A boncolás (2016)

A kisköltségvetésű horrorok rajongói emlékezhetnek André Øvredal munkájára, ami egy boncterembe enged betekintést. Két halottkém, apa és fia igyekeznek megtalálni egy fiatal női holttesten a halál okát, de semmilyen sérülés, behatás vagy betegség nyomai nem mutatkoznak.

jane-doe-resized.jpg

Háborgó mélység (1999)

Ismét a veszélyes kísérletek terepére kerülünk: tengeri laboratóriumban keresik az Alzheimer-kór ellenszerét cápák genetikai vizsgálatán keresztül. A türelmetlen csapat szándéka ellenére génmanipulációt hajt végre és kitenyészt egy delfineknél is okosabb cápafajt.

dbs1.jpg

Bíborhegy (2015)

Guillermo del Toro 18-as karikás, kevéssé ismert rendezése viktoriánus rémtörténet. Edith, az ambiciózus írónő gyerekkori barátja iránt táplált érzései és egy rejtélyes idegen csábítása közé kerül, miközben múltjának sötét árnyai kínozzák.

Az elcserélt gyermek (1980)

Hogy a házas és gyerekhorrorok se maradjanak le a listáról, arról a nyolcvannégy éves Medák Péter, egy 56-os magyar Kanadában készült rendezése gondoskodik. A Fred Zinneman és David Lean munkatársaként is dolgozó Medák filmjének színtere ódon kúria, amit évtizedekkel korábbi lakója, egy gyermek szelleme árnyékol be.

Végső állomás (2000)

A látomások nem idegenek King világától és az ezredfordulós horrortól sem. Amikor egy felszállásra készülő repülő utasa víziójában légikatasztrófa képe bontakozik ki, a pánikoló férfit és néhány társát leszállítják a járatról. Utóbbiak együtt nézik végig, amint a gép felszáll, majd hirtelen felrobban.

final-destination-2000-1-1.jpg

Az utolsó ház balra (2009)

King nemhogy Wes Craven társadalomkritikus, véresen realista klasszikusát választotta volna, a 2009-es feldolgozást egyenesen az új évszázad legjobb horrorjának minősítette. Szerinte a remake úgy viszonyul az eredeti filmhez, mint érett alkotó festménye egy tehetséges gyerek rajzához.

lhotl-resized.jpg

A boszorkány (2015)

Robbert Eggers (A világítótorony, Az Északi) és Anya Taylor-Joy (A vezércsel, A menü) számára egyaránt ez a sokakat meglepetésszerűen lenyűgöző, ám számos kritkát kapó film jelentette az áttörést. Az 1600-as években játszódó horrorban egy Istenfélő telepes család sorsa egyre rosszabbra fordul: újszülött fiuk eltűnik, a termés odavész, illetve valami megszállja az állatokat.

Ti hányat láttatok a tízből? Mik a kedvenc filmjeitek a listáról és a King adaptációk közül? Írjátok meg kommentben!