• A Duffer testvérek nem akartak ilyen hosszú záróepizódot, sem két részes évadot
  • Nem találtak természetes töréspontot, ezért egyben hagyták a kilencedik epizódot
  • A VFX effektek munkálatai megcsúsztak, ezért nem egyszerre debütált a szezon
  • Ha szétbontják az utolsó felvonást, a cselekményt is a törésponthoz igazítják majd

Noha a legtöbb streaming platform ragaszkodik a heti bontásban történő bemutatáshoz, a Netflix általában a premier napján teljes egészében közzétesz teljes évadokat. Bevett gyakorlatuktól csupán néhány alkalommal tértek el, így például a közelmúltban befejezett Ozark és a Stranger Things negyedik évadja esetében. A szezonfinálé egészestés hosszúságú játékideje alapján érthetőnek is tűnik a döntés. A 2 óra 19 perces zárlat meghaladja a legtöbb mozis blockbuster időtartamát. Másfelől a két részletben közzétett évad fokozott érdeklődést és rekord nézettséget hozott a szolgáltatónak.

mv5bodmwyjmxotitnwi1oc00zdc2lwe3mzmtnzblzdbmztq5zwjjxkeyxkfqcgdeqxvymtmwndk2mzu1v1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Maratoni hosszúságú záróepizód

Miután a kilencedik epizód hosszát illetően sokan kárhoztatták az alkotókat, a Duffer testvérek a Collider hasábjain indokolták döntésüket. A fivérek elárulták, hogy eredetileg két részt terveztek, de nem találtak természetes töréspontot a fináléban, ahol elvághatták volna a cselekményt.

„Azt hiszem, hogy egyszerűen nem találtunk megfelelő pillanatot, ahol kettévághattuk volna. Majdnem egy órán keresztül gyülemlik a feszültség, aztán pedig a csúcson halad tovább további egy órán keresztül. Később van huszonöt percünk, hogy a zárlatra lecsillapodjunk. Egész egyszerűen nem lett volna túl izgalmas epizód, ha megállítjuk az első óra után, szerintünk kifulladt volna [a cselekmény]. Nem akartunk erőltetett lezárást, ezért arra jutottunk, hogy ez egyszerűen maratoni epizód lesz. Aki akarja, megállíthatja közben” – magyarázta Ross Duffer.

Bontott bemutatás

A cikkből kiderül az is, hogy eredetileg egyszerre debütált volna az egész szezon. A VFX effektek munkálatainak csúszása miatt láthattuk két felvonásban a történetet. Matt Duffer újságírói érdeklődésre fontolóra vette, hogy a záróévadot is megbontsák, azt azonban elmondása szerint már tudatosan tennék. „Ha újra kettéválasztanánk [a cselekményt], a törésponthoz mérten írnánk, […] amit [az új évadban] nem tettünk meg. Szerencsések vagyunk, hogy a hét epizódnak volt egyfajta lezárása Vecna felfedésével. Ez pusztán szerencse volt” – vonta le a tanulságot, hozzátéve, hogy az esetleges törést legközelebb nem az évad végére időzítenék.

Egyvalami biztos: ha ketté is választják a Stranger Things záróévadját, az egyes epizódok biztosan rövidebbek lesznek. Írjátok meg véleményeteket kommentben a maratoni játékidő és a Netflix rigid bemutatási modellje kapcsán. Ti szeretitek egyszerre „felfalni” az egész évadot vagy a részek közötti izgalmas várakozást választanátok?