Az alaphelyzet ugyebár az (bővebben a kapcsolódó hírekben), hogy a Falloutot gondozó Interplay 2003-2004 környékén dőlt be, miután gyakorlatilag „jó érzékkel” kivágta maga alatt az amúgy termékeny és virágzó gyümölcsfát. Elveszített minden fejlesztőt, akik aztán számtalan új stúdióban boldogítottak tovább minket, majd végül a Fallout jogait is eladták a Bethesdának azzal, hogy egy online verziót ők maguk hozhatnak tető alá.

Két éve kezdett a (gyakorlatilag a Caen-testvérpárból álló, tehát kétszemélyes) cég mozgolódni, egész pontosan adósságot rendezni és pénzt gyűjteni. Aztán időnként felbukkant egy-egy hírmorzsa, de komolyabb nem. Most azonban valami mégiscsak megindult.

Először is elkészült egy teljesen új és korszerű, tényleg pofás, bár elég egyszerű kivitelű webszájt. Ezen aztán egy sajtóközlemény is felbukkant, mely arról ad hírt, hogy a cég a jó hírű, kaliforniai Irvine-ban (ugyebár itt székel többek között a Blizzard és a volt Black Isle-magból alakult Obsidian is) nyitott egy belső fejlesztőstúdiót, ahová összegyűjtött pár jó munkásembert az eredeti Falloutot készítő csapatból, akik a Project V13 című, újgenerációs MMO-játékon fognak munkálkodni. A cucc vezető tervezője pedig nem más lesz, mint Chris Taylor, aki hasonló munkakört látott el a műfajteremtő klasszikus hegesztésénél. Mielőtt bárki összekeverné őket (bár sokan megteszik): ez a koma nem azonos a Gas Powered Games főemberével (Total Annihilation, Supreme Commander, Dungeon Siege), ez a „Szabó Krisztián”, mint említettem, az Interplay egyik nagyágyúja volt, a Fallout és a Fallout Tactics mellett a Stonekeep vagy a Star Trek: Starfleet Command is ott díszeleg a portfólióján. Miután becsődölt volt cége, két másik interplayes kollégájával megalapította a Zero Radius Game nevű vállalkozást, mely asztali táblás- és kártyajátékok tervezésével, készítésével foglalkozik.

Az persze nem lehet kérdés, hogy bár a sajtóközlemény nem nevezi nevén a gyermeket, a Fallout MMORPG-ről van szó, hiszen a V13 egyértelmű utalás a Vault 13-ra. Minden jel szerint tehát Herve Caennek sikerült valahogyan összekalapoznia a pénzt, és kezdhetünk bizakodni abban, hogy tényleg lesz valami ebből a projektből – főleg, hogy Taylor is ott bábáskodik felette. Hajrá!

(képeinken az eredeti Fallout látható)