A kép persze ennyire nem volt tiszta, hiszen a Bethesda ugyan megkapta a jogokat a fejlesztésre, ám voltak kérdőjelek, nem tisztázott részek, például a részesedéseket illetően és más területeken is. Eközben az Interplay is vergődött, hiszen még mindig el van adósodva a cég, és már hitelezőket sem könnyű találniuk. Nos, ebben a helyzetben a most kiszivárgott információ gyakorlatilag egy várható, nem is annyira meglepő lépésnek számít.

A Fallout lelkes online közössége, a No Mutans Allowed rábukkant az amerikai tőzsdefelügyelet honlapján egy dokumentumra, mely tulajdonképpen egy adásvételi szerződés. Ennek értelmében április 4-én a Bethesda Softworks megvásárolta a Fallout jogait az Imterplaytől, mégpedig 5,75 millió dollár értékben. 2,2 milliót azonnal kifizettek érte, 1,8-at letétbe helyeztek (ebből gondolom az IP adósságainak egy része lesz rendezve), a többit 2007. harmadik negyedéve során fogják átadni.

A megállapodás tartalmaz egy érdekes záradékot is. Eszerint az Interplay megkapja a jogot a Fallout Online kifejlesztésére, ám annak nettó bevételeiből 12% részesedés illeti a Bethesdát. Halkan megjegyzem, ezzel utóbbi cég is érdekeltté vált a FOOL sikerében, így nem lepődnék meg, ha picit besegítenének Herve Caen barátunknak, hogy valami normális cuccot hozzon össze...

A hírt egy külhoni online lap kérdésére pénteken a Bethesda hivatalosan is megerősítette (nem mintha a szerződés ténye ezt igényelte volna, de mégiscsak ez a világ rendje), további kommentálástól azonban elzárkóztak. Pete Hines PR-főnök csak annyit mondott: amikor felbukkant a lehetőség, örömmel csaptak le rá, mivel úgy érezték, megéri a pénzt, és ez nekik is sokkal könnyebb, tisztább helyzetet teremt. Túl sok minden persze nem változik, gőzerővel dolgoznak a játékon tovább. Éljen, most aztán tényleg szeretnénk már látni valamit a projektből... (A lenti képek az első részből származnak.)