A Netflix saját gyártású filmjei általában elég nagy lutrinak számítanak, és több köztük a gyenge vagy épp közepes alkotás, mint az igazán ütős mozi, azonban a streamingszolgáltató az utóbbi időkben megtörni látszik ezt a sormintát, legalábbis a nagyköltségvetésű, látványos akciófilmek terén. Tavaly decemberben például előálltak a 6 Undergrounddal, amit idén áprilisban a Tyler Rake: A kimenekítés követett, most pedig befutott egy újabb hasonló alkotásuk, A halhatatlan gárda képében. De vajon a Charlize Theron nevével fémjelezett alkotás van olyan szórakoztató, mint a fenti két film?

the-old-guard-cover.jpg

A világ őrangyalai

A halhatatlan gárda története egy csoport halhatatlan zsoldosra fókuszál, akik a rangidős Andy (Charlize Theron) vezetésével próbálják egy kicsit jobb hellyé tenni a világot. Ez az élet pár évezredig be is válik nekik, azonban a modern kor utoléri őket: egy egykori munkaadójuk rájön, hogy ők már több száz éve élnek, innentől kezdve pedig versenyt kell futniuk az idővel, hogy le tudják vadászni az illetőt, mielőtt olyan embereknek kotyogná ki a titkukat, akiknek arról nem kéne tudniuk. Ráadásul, ha ez nem lenne elég, egy újszülött halhatatlan, Nile (KiKi Layne), is a nyakukba szakad, akire vigyázniuk kell.

Talán már a fentiekből is érződik, hogy A halhatatlan gárda sztorija nem épp a legösszetettebb, és olyan sok újdonságot sem tud felmutatni, de ez nem is feltétlen baj. Egyrészt azért így is akad a vége felé egy kifejezetten ügyes és meglepően alaposan előkészített csavar, másrészt pedig az ilyen alkotásokat az ember elsősorban amúgy sem a mély történetükért, hanem inkább a látványos akciójeleneteikért nézi.

the-old-guard-01.jpg

Amikor a halál csak futó kellemetlenség

Akció pedig akad A halhatatlan gárdában, nem is kevés. Igaz, olyan hosszú és kreatív összecsapásokat nem kapunk, mint a Tyler Rake esetében, és a 6 Underground hatalmas robbanásai is elmaradnak, cserébe viszont a film jól épít a főszereplők halhatatlanságára. Itt ha valakit fejbe lőnek, az korántsem jelenti a karakter végét, viszont a sérülések azért meglátszanak embereinken, ennek megfelelően pedig nem egy jelenet kifejezetten véres, és a különböző sebek közeli mutogatásával sem spóroltak az alkotók, avagy a 16+-os korhatár besorolást érdemes komolyan venni.

Van azonban egy apróbb hátránya is a halhatatlanságnak: ennek „hála” a legtöbb összecsapásnak nincs igazán tétje, hiszen tudjuk, hogy a főszereplőket akárhányszor telepumpálhatják ólommal, mindig fel fognak állni. Persze, azért egy ponton embereset csavarnak a készítők ezen a koncepción, de azért így is sokkal izgalmasabb lehetett volna az egész film, ha már a legelején feltűnik valamilyen veszély, ami képes a főszereplők életét direkt módon fenyegetni.

the-old-guard-03.jpg

IDDQD

A karakterek halhatatlansága persze az akciójeleneteken kívül is felvet egy sor izgalmas lehetőséget, ezek javával azonban a készítők sajnos nem éltek. Így is van pár érdekes vagy jópofa megoldás (a zsoldosok közül ketten például még a keresztes háborúk idején kezdtek el egymással randizni, mikor az ellentétes oldalon harcoltak), de valahogy nem érződik, hogy a karakterek tényleg ősöreg alakok lennének, akik között a legfiatalabb is élt már Napóleon idejében.

Ez pedig azért is fájó, mert a halhatatlanság kérdéskörének kicsit alaposabb kivesézésével kaphatott volna egy extra mélységet a film, így garantálva, hogy ne csak a véres akciójelenetei miatt szeressük. Érdekes lehetett volna kicsit jobban elmélyedni mondjuk a halhatatlanság eredetében, vagy épp abban, hogy hogyan éli meg a modern idők konfliktusait egy olyan ember, aki végignézte már nem egy birodalom és civilizáció felemelkedését és bukását.

the-old-guard-02.jpg

Épp ezért, bár az alapötletben sok potenciál lenne, A halhatatlan gárda végül „csak” egy akciófilm lesz, annyi csavarral, hogy a jófiúk általában felkelnek, miután lelőtték őket. Néha azért próbálnak a készítők egy-egy nagyobb életigazságot ellőni, de őszintén szólva, ezek a bölcsességek a kellő megalapozás hiányában nem ütnek. Szintén ide tartozik, hogy maga a film is indokolatlanul elnyújtottnak érződik, és valószínűleg jót tett volna mind a tempójának, mind a felépítésének, ha egy jó húsz-harminc percet kivágnak belőle, és inkább a másfél órás hosszt célozzák meg vele.

the-old-guard-04.jpg

Akik örökké élnek

Ami a színészi játékokat illeti, itt mindenki abszolút korrektnek mondható, azonban a legerősebb alakítás egyértelműen Charlize Theronhoz köthető. A színésznő nagyon jól hozza a maga kőkemény, de a felszín alatt évszázados problémák között őrlődő karakterét, és igazából a többiekre sem lehet panasz. Lévén, hogy akciófilmről szó, a legtöbb szereplő elég egyszerű és kétdimenziós lett, ezzel együtt a színészek javarészt kihozták mindegyikből azt, amit lehetett.

Délutánra tökéletes

Mindent összevetve A halhatatlan gárda ugyan nem aknázza ki igazán az érdekes koncepciójában rejlő lehetőségeket, azonban ezzel együtt is egy nagyon kellemes és látványos akciófilm lett, ami délutáni vagy esti kikapcsolódásként nyugodt szívvel ajánlható bárkinek. Ráadásul az utolsó jelenet alapján, ha valaha is készül folytatás, az várhatóan sokkal jobban belemegy majd a halhatatlanság témájába, ami mindenképp egy nagy pozitívum.

Továbbá az is jó hír lehet, hogy A halhatatlan gárda magyar szinkront és feliratot egyaránt kapott, így azok is nyugodt szívvel leülhetnek elé, akiknek kicsit gyengébb az angolja.