Michael Bay neve mára már összeforrt a minél több robbanást és minél látványosabb rombolást felvonultató produkciókkal, a Netflix pedig úgy döntött, megkínálja a rendezőt 150 millió dollárral, hogy hozzon össze nekik egy igazi látványfilmet, ami a hollywoodi nagyágyukkal is felveszi a versenyt. Ez lett végül a 6 Underground avagy a Hatan az alvilágból, mely ugyan egyáltalán nem váltja meg a világot, de legyünk teljesen őszinték egy pillanatra: nem is ezt vártuk tőle.

6-underground-poszter.jpg

Hatan a világ ellen

A 6 Underground lényegében egy milliárdosról, Egyesről (Ryan Reynolds), szól, aki megunta, hogy a világban mindenféle gonoszság történhet következmények nélkül, így megrendezte a saját halálát, hogy a legkülönfélébb szakértőkből toborzott zsoldosbrigádjával a rendszeren kívülről, kötöttségek nélkül számolhasson le a Föld legromlottabb embereivel. Listáján rögtön az első célpont Turgisztán véres kezű diktátora, aki szabadidejében kórházak ellen intéz gáztámadást és két lábbal tipor az emberi jogokon, hogy mindenki számára egyértelmű legyen: ő bizony gonosz. Nagyon.

A 6 Underground sztorija ennyiben ki is merül, de ez nem feltétlen baj, hiszen a Deadpool forgatókönyvét is jegyző írópáros, Paul Wernick és Rhett Reese, szkriptjében minden benne van, ami csak egy ilyen látványfilmhez kellhet. Akad itt néhány laza és a saját szakterületén profi főhős, akiknek lehet szurkolni, meg egy rosszfiú, akit tiszta szívből utálhatunk, és bár ez a felállás rettentő egyszerű, már-már fájdalmasan fekete és fehér, ez mégse zavaró, hiszen a 6 Undergroundban a robbanásokon kívül lényegében minden csak alibi, hogy eljuthassunk egyik akciójelenettől a másikig.

6-underground-02.jpg

Vigyázz, robbanásveszély!

Akcióból pedig egyáltalán nincs hiány. Már a film elején szereplő több mint tízperces, robbanásokkal, lövöldözésekkel és a firenzei dóm indokolatlan megmászásával tarkított autósüldözés is jól jelzi, hogy mit érdemes várnunk a továbbiaktól, a 6 Underground pedig később sem vesz vissza ebből a szintből egy fikarcnyit sem. Lesz itt tűzpárbaj egy jachton és egy Hong Kong-i felhőkarcoló tetején, de persze a felrobbanó hajók, méregdrága sportkocsik és  a fizikát meghazudtoló megmozdulások sem maradhattak ki a felhozatalból. A hihetetlenül pörgős és látványos jeleneteket azonban sajnos hajlamos hazavágni az enyhén szólva is hektikus vágás, ami miatt néhol kifejezetten követhetetlen és így élvezhetetlen lesz az akció.

Igazából a film csak akkor lassít le egy kicsit, amikor megpróbálja felépíteni a karaktereit, hogy némi személyiséget és motivációt adhasson nekik, ez azonban általában nem jön össze, már csak a helyenként ritka ostoba párbeszédek miatt sem. Összességében nekem végig az volt az érzésem, hogy mindenki jobban járt volna, ha ezeket a lassabb, visszaemlékezős részeket inkább kivágják, de minimum erőteljesen a háttérbe szorítják az alkotók. Bay egyszerűen nem tudja a lassabb, érzelgősebb részeket levezényelni, és ami nem megy, azt nem is kéne erőltetni, főleg egy olyan produkció esetében, ami elé úgyse lelkizni ülnek le az emberek.

6-underground-01.jpg

Feketehumor mindenek felett

A 6 Underground főszerepét Ryan Reynolds játssza, a színész pedig pontosan azt a karaktert alakítja, akit az elmúlt években oly sokszor láthattunk már tőle. Ennek megfelelően a film tele van néhol morbid, néhol proli, néhol meg egyszerűen csak gyerekes poénokkal, melyek között a kitépett szemgolyóval történő szerencsétlenkedést ugyanúgy megtalálni, mint az Eminem utalásokat. Igazából, ha valakinek bejön a Reynolds által képviselt humor, az itt is remekül fog szórakozni, de ha valaki úgy érzi, hogy kicsit sok volt már a színészből, akkor valószínűleg jobban jár, ha kihagyja a filmet.

Ezt a fajta véresebb tónust tökéletesen kiegészíti a 6 Underground R besorolása, melynek hála a szereplők gyakran premier plánban robbannak szét vagy épp szúródnak fel egy targonca villájára, miközben ömlik a vér és röppennek a káromkodások gazdagon. Ez a fajta megközelítés pedig kifejezetten jót tett a filmnek, hiszen így tényleg nem kell visszafogni az akciójeleneteket, mehet minden, ami a csövön kifér, csak győzzük kapkodni a fejünket.

6-underground-03.jpg

Ilyen a tökéletes Michael Bay film?

Mindent összevetve a 6 Underground egy tipikus látványfilm, ami leginkább akkor lehet jó választás, ha az ember egy keményebb nap végén már nem akar mást, csak kikapcsolni egy kicsit az agyát, és relaxálni, miközben a képernyőn az is felrobban, aminek nagyon nem kéne. Az akciójelenetek gyorsak, pörgősek és menők (még ha a vágás helyenként elég keményen keresztbe is tesz nekik), a sztori alapvetően teljesen megfelelő egy ilyen alkotáshoz, ha pedig bírjuk Ryan Reynolds néhol kifejezetten kretén vicceit, akkor a humorral sem lesz bajunk.

A 6 Underground nem váltja meg a világot, és még csak egy olyan nagyon jó filmnek sem mondható, de cserébe teljesen őszinte, és amit ígér, azt hiánytalanul be is tartja. Ha nem várunk tőle túl sokat, egyszer mindenképp érdemes lehet megnézni, már csak azért is, mert magyar szinkron és magyar felirat is jár hozzá, így az se marad le a nagyszerű párbeszédekről, akinek esetleg kicsit gyengébb az angolja.