A home-invasion filmek már évekkel ezelőtt kifutottak és manapság csak elvétve kapunk egy-egy olyan, nagyobb port kavaró alkotást a műfajból, mint például a Vaksötét vagy a sci-fibe is belenyúló Nincs, aki megmentsen. Sok-sok éve megjelent egy film, amiben egy házaspár találta magát terrorizálva a saját otthonában és küzdeniük kellett a túlélésért. Ez volt a 2006-os (francia-román koprodukcióban készült) Ils, más néven Them. Két évvel később befutott a The Strangers (Hívatlanok), ami egész korrekt kritikákat zsebelt be. 2018-ban kapott egy folytatást is, amire nem baj, ha már nem emlékszel, de eddigre a műfaj olyan remekművekkel gazdagodott, mint A bűn éjszakája (The Purge) vagy A gyűjtő (The Collector). Utóbbit a Fűrész 2 rendezője csinálta és alapkoncepciója annyi volt, hogy egy piti bűnöző betör egy házba, ám kiderül, hogy ott egy sorozatgyilkos lakik, majd megkezdődik a macska-egér játék kettejük között. A gyűjtő remek példa volt arra, hogy egy kvázi egyhelyszínes (szinte az egész a házban játszódott) home-invasion film is képes lehet megállni a helyét az ijesztgetős horrorok között. 2024-ben ott tartunk, hogy Hollywood jó ötletnek tartotta leporolni és teljes egészében rebootolni a Hívatlanokat – de jó ötlet volt ez?

strangers.jpg

A fiatal pár – akik mintha valami stock-fotóról másztak volna le –, Maya (Madelaine Petsch) és Ryan (Froy Gutierrez) Portlandbe tartanak, ám a hosszú út során megállnak egy helyi kisvárosban, Venusban, hogy harapjanak valamit. Az étteremből kiérve meglepődve tapasztalják, hogy a kocsijuk nem indul, így sürgősen találniuk kell maguknak egy szállást éjszakára, amíg a helyi szakember (?) megjavítja a járgányt. Egy takaros kis házikót vesznek ki, a nyugalmat azonban a jól ismert maszkos idegenek zavarják meg. Nem telik bele sok időbe és a szerelmespárnak immár az életükért kell küzdeniük, több kilométerre a legközelebbi lakott területtől, egy olyan helyen, ahol térerő sincs igazán. Az alapfelállás sokban hasonlít tehát a 2008-as eredetihez és valahol ez is az Első fejezet egyik legnagyobb hátránya. Mivel egy rebootról van szó, túl sok dologban nem térhettek el az alapanyagtól, ami viszont rányomta a bélyegét a végeredményre.

strangers-remake.jpg

Nem azt mondom, hogy ez egy gyalázatosan rossz film lenne, csak túlságosan keretek közé lett szorítva azzal, hogy egy rebootról beszélünk. Ráadásul egy olyanról, aminek még idén kijön a folytatása (év végén) és 2025-ben érkezik hozzá a harmadik fejezet is. Renny Harlin (Rémálom az Elm utcában 4 – Az álmok ura) tapasztalt horrorfilmes rendező, tudja hogyan kell feszültséget kelteni, ugyanakkor az Első fejezet néha nagyon bugyuta. Jó példa erre, mikor Maya és Ryan konstatálja, hogy nem indul a kocsijuk. Elbeszélgetnek a helyi szerelővel és annak társával, majd mikor Ryan kételkedni kezd, hogy magától robbant le az autó, Maya félrehívja, hogy megbeszéljék a dolgot – és odébb mennek két lépést. Elkezdik kibeszélni a szitut, a film meg úgy csinál, mintha azok, akik ott állnak mellettük egy méterre, nem hallanának semmit – ez jobb, mint a hangszigetelő függöny az Alkonyatban. Akad még néhány hasonló butaság, viszont ellenben az kifejezetten tetszett, hogy mikor elszabadulnak a történések (értsd: a maszkosok betörnek), Ryannek egyből eszébe jut, hogy fegyvert kéne keresni ellenük, mert csak azzal élhetik túl az éjszakát.

Rengeteg negatív kritikát kapott itthon is a Hívatlanok: Első fejezet, de én nem éreztem elpocsékolt időnek a megtekintését, hiszen sokkal rosszabb horrorok is előkerülnek manapság – például a rettenetes Éjszakai merülés vagy A halálkártya. A film vége itt meg lett változtatva, hogy igazodjon a folytatásokhoz és én úgy érzem, hogy igazán a 2. résztől fog valóban érdekessé válni az egész, hiszen ott végre már nem köti gúzsba az alkotókat a reboot jelző és szabadon garázdálkodhatnak, teljesen új ötleteket bedobálva a kalapba. Alapozásnak tehát megfelelő az Első fejezet, vannak jó pillanatai, de moziba kár volt küldeni. Ez tipikusan egy olyan széria lehetett volna, mint a Fear Street a Netflixen – persze a Lionsgate-nek a mozis bevételek mindig fontosabbak. Nem jobb a Hívatlanok: Első fejezet, mint a 2008-as eredeti, de a kezdő löketet megadja egy olyan trilógiához, ami egyben nézve üde színfoltja lehet a home-invasion műfajnak.

Bővebb információ a filmről: Hívatlanok: Első fejezet

Képek forrása: Bloody Disgusting!, IMDB