A bejelentése óta radaron volt nálam a Boy Kills World (magyarul Kinyírni a világot címmel jön a mozikba), hiszen a film mögött producerként ott áll Sam Raimi, a Gonosz halott rendezője is. Aztán megjött az első előzetes, ami egy nagyon véres, ultra-brutális akciófilmet sejtetett, amiben egyszerre keveredik a John Wick, A rajtaütés és a videójátékok világa.

hero-imagefillsize1248x702v1714058069.jpg

A sztori papírvékony, de nem is ez a lényeg. Egy disztópikus világban járunk, ami kissé az Éhezők viadala Panemjére hajaz. Az egész metropoliszt a Van Der Koy család tartja a kezében, ők szabják a törvényeket és évente egyszer megrendezik a The Culling nevezetű eseményt, aminek keretében 12 embert nyilvánosan kivégeznek élő adásban. Boy (Bill Skarsgard – AZ, Barbár) családjával is ennek keretében végeznek, a süketnéma fiú pedig bosszút esküszik. A város melletti erdőben egy sámán (Yayan Ruhian – A rajtaütés 1-2) kiképzi, megedzi és fegyelemre tanítja. Egy nap Boy úgy érzi, eleget várt és elindul leszámolni a Van Der Koy család tagjaival, miközben a múltban elszenvedett lelki traumái miatt olykor összemosódik előtte a valóság és a képzelet.

boy1.jpg

Ötletes, hogy mivel Boy süketnéma, Bill Skarsgard egyetlen egyszer sem szólal meg a filmben – csak úgy, mint Nicolas Cage a Willy's Wonderlandben. Belső gondolatait H. Jon Benjamin (Archer szinkronhangja) narrálja, ami egészen vicces pillanatokhoz vezet. A Boy Kills World félreteszi a komolyságot és előtérbe tolja a humort, vegyítve a kendőzetlen brutalitással. Boy és testvére, Mina kiskorukban rengeteget játszottak régi videójátékokkal arcade-gépeken, ezért Boy egy csomó harcjelenetet szimpla videójátéknak él meg. Mikor egy táposabb ellenfél támad rá, a fejében végig a Mortal Kombathoz hasonló Round 1, Round 2 és Fatality szavak visszhangzanak, máskor pedig olyan mozdulatokat tol le, hogy azokat maga John Wick is megirigyelné. A Boy Kills World meglehetősen véres film lett: szakadnak a végtagok, közvetlen közelről lőnek pofán valakit shotgunnal, és így tovább. Az erőszak viszont jócskán el van túlozva és emiatt persze lehetetlen komolyan venni a filmet.

mcdbokirt0150.jpg

De ez rendben is van. A Boy Kills World nem váltja meg a világot, viszont nagyszerűen kiszolgálja azokat a nézőket, akik egy újabb vérgőzös, hentelős akciófilmre vágynak. Ezt bőven megkapják: nagyszerűen megkoreografált jeleneteket láthatunk benne, amik közül némelyik már-már annyira abszurd, hogy az ember csak pislog és nem is érti, hogy mindez kinek a fejéből pattant ki. A zenék jól passzolnak a videójátékos hangulathoz, hiszen chiptune és synthwave mellékízekkel bolondították meg őket, a végefőcím alatt hallható I Get Mine pedig annyira fülbemászó, hogy bármikor újra lehet hallgatni. A Boy Kills World nem kerekedik felül a John Wick-filmeken, de simán hozza a kötelezőt és akár még egy folytatást is kaphat valamikor – én biztosan vevő lennék rá!

Hazai mozibemutató: 2024. június 20.

Képek forrása: CBR, IMDB, Variety