A majmok bolygója franchise új erőre kapott a 2010-es években, hiszen mind a Lázadás (2011), mind a Forradalom (2014) és utána a Háború (2017) nagyon jól sikerült darabok lettek, amik nemcsak Pierre Boulle 1963-as regényéből, hanem a korábbi filmekből is nagy kanállal merítettek. Ez az új trilógia egy kerek egészet alkotott, viszont néhány éve a Disney felvásárolta a 20th Century Fox-ot és úgy gondolták, itt az ideje egy vadonatúj mozi-trilógiát összehozni A majmok bolygójából. 2024-ben tehát ott tartunk, hogy megérkezett a legújabb felvonás: itt van nekünk a veszettül látványos A birodalom.

8a950bf9b92a41b3fb0663ba4d6455fd.png

Cézár halott. A nagy Cézár, aki mellett összefogtak a majmok és vezetésével új civilizációt hoztak létre, egyszerűen nincs többé. 300 év telt el a Háború eseményei óta, a majmok pedig immár különféle kolóniákban élnek a poszt-apokaliptikus vidékké vált Földön. Az egyik ilyen a Sas-klán, amelyben megismerhetjük új főszereplőnket, Noát (Owen Teague). Noa még fiatal, tapasztalatlan és sosem merészkedett a Tiltott Völgybe, hiszen ez szigorúan tilos a klán tagjainak. A kis közösség békében él, egészen addig, amíg egy ellenséges majom-frakció az életükre nem tör. A helyet felégetik, a majmokat elfogják, mikor pedig Noa megpróbálja megvédeni az apját, olyan súlyos sérüléseket szenved, hogy mindenki azt hiszi, már nem lehet rajta segíteni. Másnap reggel Noa mégis magához tér és nekiindul a Tiltott Völgybe, hogy megmentse a klánját, valamint szeretteit. Útközben összetalálkozik Rakával (Peter Macon), egy bölcs orángutánnal, aki mindenkinél jobban ismeri Cézár korát és az ő tanításait. Ahogy kettesben haladnak előre, hozzájuk csapódik egy ember, Mae (Freya Allan – Vaják), viszont a valódi izgalmak akkor kezdődnek, mikor eljutnak Proximus Cézár (Kevin Durand – Abigail) felségterületére. Proximus egy igazi zsarnok, aki az emberi technológiát kutatja és ehhez nem rest rabszolgasorba taszítani a különböző majom-közösségek tagjait. Kiforgatja Cézár szavait („Majmok. Együtt. Erősek.”) és birodalomként hivatkozik arra, amit erővel épített ki maga körül.

mdznecchfakeirhbrzfbpj.jpg

A film két és félórás, ami hosszúnak tűnhet, de nagyon tempósra lett vágva. Nagyon sokat tesz hozzá, hogy nem egyetlen helyen játszódik, hanem Noa utazásával kicsit jobban megismerhetjük a világot, amit hátrahagytunk. És ez az a pont, amiben A birodalom igazán kiemelkedik: a CGI és a VFX ugyanis piszok látványos lett! A félig leomlott, a növényzet által visszafoglalt épületek, a repülőgéproncsok az erdők közepén, vagy a megfeneklett, rozsdás hajók a parton már önmagukban hoznak nem kevés The Last of Us vagy Horizon hangulatot, de mindezek mellett ott vannak még a karakterek. Olyan élethű animációkat sikerült összehozni ebben a filmben, hogy tátva maradt a szám. Nagyon durva, hogy mennyi mindenre figyeltek: például a film elején Noa szerez egy kisebb sérülést a homlokán. Direkt figyeltem, és ez a parányi seb végig megmarad rajta, sőt, elkezd szépen begyógyulni. Hihetetlen, hogy ennyire apró dologra is odafigyeltek, de jól mutatja, hogy mennyire profi csapatot sikerült összehozni a produkcióhoz. Wes Ball eddig Az útvesztő-filmekről lehetett ismerős, viszont rendezőként nagy előrelépés neki A birodalom, hiszen sikerült a korábbi részekhez abszolút méltót alkotnia. Biztos vagyok benne, hogy ez a bevételi számokban is visszaköszön majd.

v34epjfqjrryqtmvuujyrj.jpg

Ez a film már sokkal közelebb áll Pierre Boulle regényéhez, hiszen az emberek többsége itt ősemberi szintre butult vissza és ugyanúgy vadásszák őket a majmok, mint az állatokat. A jel-mutogatás háttérbe került, a klánok tagjai (még a legkisebbek is) már beszélnek, noha elég kezdetlegesen. Emiatt bőven megéri szinkronnal megnézni A birodalmat, viszont a mozis vetítést (lehetőleg az IMAX-ot) mindenképp ajánlom, hiszen ezt a látványvilágot tényleg érdemes minél nagyobb vásznon csodálni. A 20th Century Studios már most trilógiában gondolkodik, és meglehetősen érdekes lesz látni, hogy innen merre akarnak továbbhaladni, viszont az biztos, hogy ha tetszett az előző három A majmok bolygója-film, akkor nem szabad kihagyni A birodalmat sem. Látványban nagyon oda lett pakolva, a cselekmény pedig végig izgalmas, pörgős, és tipikusan olyan élmény, amiért kitalálták a mozit. Jöhet a következő rész!

Képek forrása: IMDB, Variety, Games Radar