Azt gondolná az ember, hogy Rontó Ralph első kalandja nem is volt olyan régen, aztán rádöbbenünk, hogy 2012 bizony nem tegnap volt. Pedig a filmből nagy siker lett, abban az időszakban került a mozikba, amikor a Disney megmutatta, hogy nem csak a Pixarral képes komolyanvehető 3D animációs filmek legyártására. Amit az Aranyhajjal elkezdtek, azt Rontó Ralph-fal cementezték be, éppen ezért meglepő, hogy ilyen sokáig kellett várni a folytatásra.

ralph-3.jpg

Beszállunk az internetbe

2012 óta azonban bővült a Disney média-birodalma, ami már jóval több matérát biztosít az íróknak az előző résszel szemben, hiszen most nem a játékteremben, hanem az interneten fogunk barangolni, ahol nincsenek tabuk és mindenki mindenhez ért, főleg ha popkultúráról van szó. És hogy kerülnek oda hőseink? Nos, Vanellope játéka, a Cukorláz mondjuk úgy, hogy defektet kap és ahhoz, hogy megmentsék a hercegnő otthonát az internethez fordulnak hőseink. A film elején bekrepált kormányt az Ebayen talált pótlékkal akarják kiváltani, ehhez azonban pénzre lesz szükségük. Játéktermi figurák révén sem Ralph sem Vanellope nem rendelkeznek hitelkártyával, szóval ki kell találniuk, hogy az internetet használva miként juthatnának egy jelentős mennyiségű összeghez rövid idő leforgása alatt.

ralph-1.jpg

Aki piramisjátékra gondolt, az nem járt messze a valóságtól, de gyereknek készült filmként a cinizmus a háttérbe szorul és inkább a tisztességes megoldások felé kacsintgatnak hőseink. Még a kétes alakok sem akarnak igazán becsalni minket a rosszba, ami egy cseppet naiv megközelítés, de a filmnek nem célja görbetükröt tartani a világ elé, szóval annyi baj legyen. Dobtuk a piramis szisztémát, helyette a megoldást keresve és más munkák ürügyén a furcsa páros website-ról website-ra jár. A mozi első fele, vagyis a barangolás és az idegen világgal való megismerkedés adja a Ralph lezúzza a netet sava-borsát. Vizuálisan az internet lenyűgöző és tele van kreatív ötletekkel, mint például a kereső-manó -- vagy minek nevezzem? --, aki rendszeresen a szavadba vág, mintha ki akarná találni, mire akarsz rákeresni, éppen mint az automatikus kitöltés. Vagy amiként a film a hirdetéseket kezeli; anélkül, hogy túl mélyen belemennék inkább csak azt mondom, hogy az okos eszközöknek hála a kivitelezés remekül sikerült, főleg mivel sikerült elrejteni egy olyan referenciát, ami másként aligha lett volna megtehető egy 6 éven aluliak számára nem ajánlott filmben -- ha értitek, mire gondolok.

Barát?

A kreativitás ellenére az egyik nagy problémám a Ralph lezúzza a netettel, hogy az előző rész nyomdokaiba lépve most is csak kapargatja a központi téma felszínét, vagyis az internetet és annak kultúráját. Szívesebben láttam volna egy hosszabb szegmenst arról, hogy milyen ártalmasak tudnak lenni a közösségi médián posztolt negatív kommentek. Ez az aspektus jelen van a filmben, de annyira rövid és hosszútávon súlytalan volt az az egy darab jelenet, ami ezzel a jelenséggel foglalkozott, hogy azt az érzetet keltette, mintha hőseink elfeledkeztek volna az egészről. Pedig a Ralph lezúzza a netet az egyénről és másokkal való viszonyáról szól, úgy, hogy elsősorban barátságról beszélünk.

ralph-2.jpg

A film fő kérdésköre a toxikus barátságot pedzegeti, mely során az egyik fél elnyomás alatt tartja a másikat, utóbbi pedig szeretne kitörni a megszokott szerepkörből vagy rutinból, hogy az ő akarata is érvényesüljön. Ezt a fajta megközelítést elsősorban nem a család kisebb tagjainak szóló mesékben láthatjuk viszont, sokkal inkább drámákban, romantikus kapcsolatiszálakban, stb, ezért az idősebbek felé egy bizarr dualitást prezentál, ami egyeseknek zavaró lehet. Tudom, mert nekem az volt. Viszont el kell ismerni, hogy merész és egyben dicséretes vállalkozás volt ebből a szemszögből megközelíteni a kérdéskört. Végtére is a filmek, sorozatok, könyvek mind arra tanítják a piciket, hogy a barátok és a barátság jó, arról azonban senki sem beszél, milyen az, amikor valaki megfojt az egójával, vagy más éppen a szeretetével, és nem hagyja, hogy kibontakozz és önmagad legyél. Ezért jár a készítőknek a taps és az elismerés.

Ja, és még egy valami. A plakátokon díszelgő 6-os karika sem véletlen. Spoiler-mentesen annyit szeretnék mondani, hogy az utolsó jelenetekben találkozni fogunk egy lénnyel, ami a kicsiknek roppant ijesztő lehet, különösen a nagyképernyőn, ezért fontoljuk meg mielőtt moziba vinnénk a kisebbeket.