A napokban megkérdezték Sam Hargrave-et, a Tyler Rake: A kimenekítés 2. rendezőjét, hogy a bécsi jelenetet ugyan nem a Call of Duty inspirálta-e véletlenül, mert feltűnően hasonlít a játék Verdansk térképére. Hargrave szerint közvetlenül nem, de lehetnek kapcsolódási pontok, ahogy például a Warzone-ból is nagyon szívesen készítene egy akciófilmet. Mégis, a Tyler Rake: A kimenekítés 2. közben rendre eszébe juthat az embernek, hogy olyan az egész, mint egy Call of Duty kampány (a modern érából). Csak épp több kiképzett profi helyett egyetlen embert állít a középpontba: ez pedig nem más, mint Chris Hemsworth.

ex3.jpg

Az első rész eseményei után természetesen Tyler Rake-et (Hemsworth) kihalásszák a folyóból és megmentik az életét. Kórházban ápolják, majd mikor magához tér, elküldik nyugdíjba valahová az isten háta mögé, hogy a kietlen tájon, a havas semmi közepén éldegéljen egy kunyhóban. Tyler szép lassan visszanyeri az erejét, fát vág, tévét néz és egészen hozzá is szokna az öldöklés nélküli élethez, azonban egy nap beállít egy idegen (Idris Elba), hogy új melót ajánljon neki. Tyler nem igazán mondhat nemet, hiszen ex-felesége nővéréről és annak két gyerekéről van szó, akiket egy grúziai börtönből kellene mielőbb kiszabadítani. A probléma csak az, hogy az egész komplexum egy nagyhatalmú gengszter, Davit Radiani (Tornike Bziava) kezében van, akinél már csak testvére, Zurab (Tornike Gogrichiani) a veszélyesebb. Tyler elindul legújabb küldetésére, mi pedig vele együtt egy olyan utazásra, amely piszok látványos akciójelenetekben csúcsosodik ki.

ex2.jpg

A sztori persze nem a film erőssége. A grúz maffiát belekeverni a dolgokba talán egy kicsit jobb ötlet volt (papíron), mint valami ezerszer látott, sablon-gonoszokkal jönni, de ha csak a történetet nézem, a film nagyjából egy átlagos Cobra 11 epizód szintjén mozog. Onnan lehet tudni, hogy kik a balkáni maffiózók egy amerikai filmben, hogy bőrdzsekiben vannak és fekete luxus-autókkal járkálnak. Sam Hargrave sírt ás (mármint egy jelenetben tényleg ő kaparja a földet, amolyan cameoként), Zurab pedig vasvillával szúrja át a kellemetlenkedő politikus fejét. Egyébként a Tyler Rake: A kimenekítés 2. egészen brutális helyenként (néhány jelenetnél még én is felszisszentem), de aki leül elé, az ne a sztori miatt tegye, mert az harmatgyenge. Ezt a filmet az akciójelenetek és a harcok koreográfiája miatt kell látni, ugyanis ezekben kimagaslóan jó lett.

ex4.jpg

A grúziai börtönből való szökés például eszméletlen látványos és nagyszerűen megrendezett. Kifejezetten lassan építkezik, de amikor elszabadul a pokol, akkor úgy rákapcsol, hogy nem győzzük kapkodni a fejünket. Az egészet pedig tetézik egy remek autósüldözéssel és egy vonaton játszódó szekvenciával, amikor több helikopter is bejön a képbe, Tyler és csapata pedig állig felfegyverzett ellenfelekkel kell, hogy leszámoljon – miközben a vonat természetesen száguld előre. Chris Hemsworth elmondta egy interjúban, hogy életében nem félt még kaszkadőrjelenet forgatása közben annyira, mint itt a vonat tetején, miközben pár méterre tőle ott körözött egy valódi helikopter. A fényképezés ismét bravúros (néhol egysnittesnek van beállítva, de a rejtett vágásokat fel lehet fedezni), a kamera össze-vissza pásztázik (Greg Baldi érdeme), fel-le emelkedik, a kocsi törött ablakán mászik ki, és így tovább. Az egész grúziai szakasz vérprofi és eszméletlen látványos. Sajnos nagyjából itt el is lövik a kreatív dolgokat, mert később a Bécsben játszódó rész már csak bizonyos elemeiben tud kitűnni az átlagból, a végső leszámolás pedig inkább korrekt, mintsem katartikus.

De a Tyler Rake: A kimenekítés 2.-től nem is kell várni többet. Ez egy látványos akciófilm, amit a nagyszerűen megkoreografált harcjelenetek visznek el a hátukon. Az egész tényleg olyan, mint egy Call of Duty kampány: hiába kap be több találatot a főszereplő, valahogy mindig feláll. Ha fél kézzel kapaszkodik egy párkányon és átlövik azt az egy kezét is, akkor sem engedi el a kiszögellést. Tyler Rake kemény, mint az ólajtó és ezt minduntalan ki is hangsúlyozza a film. Húzódik még egy vékony történetszál a valódi család fontosságáról, de ez csak a sültkrumpli a méretes, szaftos hamburgerhez. A Tyler Rake: A kimenekítés 2. az akciójeleneteket tekintve lazán odatehető akármelyik John Wick mellé és az már most 100%, hogy a harmadik rész is el fog készülni – vélhetően abban megint megpróbálnak rátenni pár lapáttal az elődre. Jó ez a film? Év végén már vélhetően nem fogunk emlékezni rá. Látványos? Abszolút. Egy laza hétvégi netflixezéshez tökéletes darab.

Képek forrása: IMDB, Netflix