Tartottam tőle, hogy megnézzem Oláh Judit ma debütáló dokumentumfilmjét a nyolcvanas évek különleges gyerektáboráról, amely saját kis birodalomként működött a szocialista rendszerben. Nem a minősége, hanem a témája miatt. Horrorrajongásom és a misztikus, sötét témák, egyben a szexualitás iránti vonzódásom miatt sokan esélyesen azt gondolhatják, hogy meg sem kottyannak a szélsőséges témák. Csakhogy míg a filmet és a művészeteket különválasztom a valóságtól, élvezeti értékként számontartva, addig igenis, a realitás kíméletlenül gyomorszájon tud rúgni. És bár a Visszatérés Epipóba című doksi elején még bizonytalan voltam az elérhető hatásfokot illetően, ami egy eltúlzott, “színészi alakítás” terén gyengécske felvezetésnek köszönhető, végül egészen megszenvedtem a kicsivel kevesebb mint másfél órát, amiről, azt gondolom, beszélni kell. 

hbo-go-visszateres-epipoba-pcguru-1.jpg

Különlegesek klubja

Míg Stephen King a Vesztesek klubjáról írt, addig a nyolcvanas években a szendrői táborban nyaraló gyerekek mind különlegesek voltak. Saját szertartásokkal, egyedi rítusokkal, lazán vett szabályokkal, melyek részben Siposhoz, a rendkívül karizmatikus tanárhoz és táborvezetőhöz, részben pedig magához a helyhez és helyzethez kötődtek. Ide kerülni kiemelten presztízsnek számított, a neves, jómódú és befutott szülők pedig szívesen küldték gyerkőceiket abba a liberális eszmeiségű táborba, ahol a szocialista, merev úttörőtáborokra mindenki sajnálkozva tekintett. Ám a háttérben súlyos frusztrációk születtek és azoknál is súlyosabb tragédiák zajlottak, amik évtizedeken át gyötörtek rengeteg gyereket. Epipo messze nem volt az a meseország, aminek tűnt, de akkor a kicsik, akiknek fogalmuk sem volt a világról, természetesnek vették minden sötét történés ellenére, ritka segélykiáltásaikat pedig senki nem hallotta meg.   

hbo-go-visszateres-epipoba-pcguru-2.jpg

Egy karizmatikus személy béklyójában

Mintegy csoportos foglalkozásként, az akkori résztvevők és táborozók évtizedekkel később adják ki magukból, mit és hogyan éltek át. A megalázó inzultusokat, az állandó piszkálást, azt, ahogyan éjszaka felébresztették vagy bármikor fenékbe rúgták őket, csak úgy heccből. Becenevük és a velük szembeni viselkedés alapból minimum furcsának mondható, mert persze, van, aki szerint mindez normális, sőt gólyatáborokban bevett szokás (ami attól még szintén nem jó dolog), de ebben az esetben 6-14 éves gyerekekről van szó, akikkel szemben mindenféleképpen más bánásmód ildomos. A dokumentumfilmben már 30 perc után előtörnek a mélyre rejtett sérelmek, amiket akkor mindenki elfogadott, vagy amik miatt hiába kérték a szülőket, hogy vigyék őket el onnan… változás nem történt. A legszörnyűbb az, hogy mindez csak a jéghegy csúcsának számított.

hbo-go-visszateres-epipoba-pcguru-3.jpg

Mert az a Sipos, akire mindenki istenként nézett fel, aki cipője talpán nyomta el a cigit, és aki az iskolában feltett lábbal tanított… akit a gyerekek erős kisugárzása miatt bárhova követtek, nos, feleség és gyerek ellenére molesztálta is a rábízott fiatalokat. Akit csak pornónézésre buzdított, ami közös maszturbálásban ért véget, az jól járt. Másoknál már nem állt meg ezen a ponton. Amikor pedig kiderült minden, mert valaki elmondta a szüleinek, hogy mi történt, akkor az az ultimátum született, hogy a fiatalember vagy elhagyja az iskolát és bezárja a tábort, vagy a szülők elmennek a rendőrségre. A legnagyobb tragédia pedig az, hogy a leírtak után Sipos eleget tett a kérésnek, majd még hosszú évekig újságíróként, sőt tévésként dolgozott, méghozzá fiataloknak szóló műsorokon, amiknél többek között a szerelem is állandó téma volt.  

hbo-go-visszateres-epipoba-pcguru-4.jpg

Nehéz lenne feledni

Hálás vagyok a sorsnak, hogy nem tudom, mit érezhetnek és mit érezhettek azok, akik a történet szereplői. Maguk az áldozatok. Legyen szó kevésbé vagy jobban szenvedőkről. Nem tudom, milyen érzés lehet úgy felnőni, hogy gyerekként sikerül elveszíteni mindenfajta bizalmat a külvilággal szemben. Nem tudom, milyen lehet ilyen mély sebeket hordozni évtizedeken keresztül. Azt tudom, hogy aki ilyet tesz, annak nem elég ultimátumot adni. Hogy a gyerekmolesztálásra és önmagában a gyerekek megalázására jobban kéne figyelni, nem az elkövetőt, hanem az elszenvedőket védve. Igenis, a rendőrség az egyetlen út, melynek a bírósággal együtt a legszigorúbban kell fellépnie. Hogy akinek csak eszébe jutna egyszer, hogy hasonlót tegyen, az tisztában legyen a legkeményebb következményekkel.

Hogy évtizedek múlva derül ki egy ilyen történet, egyfajta belső megtisztulásként az áldozatok számára, miközben az elkövető azóta is szabadon él, sok egykori társa/kollégája pedig vagy tisztában sincs a történtekkel, vagy nem is érdekli, az azt mutatja, hogy a rendszer nem jól működik. Ha ultimátum a megoldás, miközben újra lehetőséget kap a tettes, akkor a rendszer nem jól működik. Ha más esetekben és más közegben társak/kollégák védik a pedofilokat, erőszaktevőket, akiknek a bíróság és a törvény is asszisztál, akkor a rendszer nem jól működik. Gyermekeink a jövő zálogai. Mindegy egyes gyermek. Akikre figyelni kell, meg kell őket védeni, és erre csak a felnőttek képesek, csak a jog és a törvény. Számos gondolatot szül még a Visszatérés Epipóba, ami dokumentumfilmként tekintve nem rengeti meg a világot, de komoly gond sincs vele, ellenben témája miatt mindenképpen érdemes foglalkozni mindazzal, amit bemutat. De ha valaki érzékenyebben veszi ezeket a dolgokat, annak érdemes felkészítenie a lelkét, mert még ha nem is mutat semmit, ritkán nevezi nevén a dolgokat, a mélyben zajló szörnyűségek miatt így is kellőképpen megrázó, de szükséges utazás lehet a részünk. Epipóba. A gyerekek mesevilágába, ahonnan kilépve már semmi sem olyan, mint régen.